Janukovyč jede do Bruselu na první zahraniční návštěvu v roli prezidenta

Nový ukrajinský Viktor Janukovyč míří do Bruselu na první zahraniční cestu po svém zvolení. Metropoli Evropské unie dal přednost před Moskvou, přestože jej hned po vítězných volbách pozval i ruský prezident Dmitrij Medveděv. Návštěva Moskvy se ale uskuteční později.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Janukovyč.

Viktor Janukovyč. | Foto: Strana regionů

Když se Viktor Janukovyč ujímal prezidentského úřadu, prohlásil, že Ukrajina by se měla stát "evropským nezúčastněným státem".

Přehrát

00:00 / 00:00

O cestě Viktora Janukovyče do Bruselu hovořil na Rádiu Česko komentátor ČRo 6 Libor Dvořák

Ruský deník Kommersant krátce poté napsal, že inaugurace rozptýlila mýtus o proruské orientaci nového prezidenta. Pro Ukrajinu jsou podle listu dveře do Evropy otevřené jako nikdy předtím.

Teď se nový prezident uchýlil k jasnému gestu - dnes jede do Bruselu, a to dřív než do Moskvy. Podle komentátora ČRo 6 Libora Dvořáka to potvrzuje změnu postojů někdejšího "námezdního bojovníka Moskvy" Janukovyče od takzvané oranžové revoluce před šesti lety.

"Janukovyč dnes jistě lépe orientuje jak v mezinárodním obchodě, tak zejména v mezinárodní ekonomice a chápe, že evropská strana může Ukrajině může dát podstatně víc než Rusko, které dodává energetické suroviny, jimiž zároveň drží Ukrajinu na oprati. Tímto ohledem je jistě diktován velmi časný termín cesty do Bruselu," uvedl Dvořák

Jak připomněl, ruský prezident Dmitrij Medveděv, který by Janukovyče v Moskvě vítal, je navíc momentálně na třídenní státní návštěvě ve Francii. "Ta je nesmírně důležitá, byla dlouho naplánována a už 5. března pojede Janukovyč právě do Moskvy," doplnil Libor Dvořák.

Martin Hromádka, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme