Německý zákon o ukládání dat o telefonních hovorech je protiústavní

Německý ústavní soud uštědřil tvrdou lekci spolkové vládě a jejímu tažení proti terorismu. Za protiústavní totiž soudci označili zákon o hromadném uchovávání údajů o telefonních hovorech a internetové komunikaci. Berlínská vláda tak bude muset kontroverzní zákon sloužící k vyšetřování teroristických aktivit změnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon. Ilustrační foto.

Mobilní telefon. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Dosud nashromážděná data se navíc musejí neprodleně vymazat. Ústavní soud v Karlsruhe tak dal plně za pravdu pětatřiceti tisícům německých občanů, kteří se na zákon stěžovali.

Soudcům vadí malá transparentnost zákona, nekonkrétní účel nakládání s citlivými údaji i jejich nedostatečné zabezpečení. Podle legislativní normy z roku 2008 se musejí ukládat záznamy o hovorech z pevné linky i z mobilního telefonu, stejně jako doklady o e-mailové komunikaci.

Soud dospěl k závěru, že zákon v současné podobě odporuje ústavě a porušuje telekomunikační tajemství. Soudci ovšem neoznačili za protiústavní ukládání dat jako takové, v což mnozí stěžovatelé doufali.

Jiří Hošek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme