Vedení BBC vyhlásilo plány rozsáhlé reformy

Generální ředitel BBC Mark Thompson seznámil pracovníky korporace s plány reformy, která zahrnuje nejen rozsáhlé škrty, ale zároveň investice. Součástí rozpočtových úspor je například zrušení dvou digitálních stanic a podstatné omezení webových stránek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mark Thompson

Mark Thompson | Foto: BBC

Mark Thompson řekl, že BBC nemůže dělat všechno. Oznámil uzavření digitálních rozhlasových stanic BBC 6 Music a Asian Network. Vedení korporace chce také zrušit polovinu webových stránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozsáhlých reformách BBC hovořil v Odpoledním Radiožurnálu spolupracovník Milan Kocourek

Na druhé straně má televizní kanál BBC 2 dostat roční rozpočet o 25 milionů liber větší než doposud a celkově hodlá vedení investovat do rozšíření výroby kvalitních programů dodatečných 600 milionů liber.

Hlavní body programu reforem připravil ředitel BBC pro strategii John Tate, který dříve působil jako šéf politického oddělení konzervativní strany.

Záměrem je údajně přesvědčit konzervativce, kteří jsou považování za potenciální vládu Británie, že BBC chápe dopad krize v inzerci na její rivaly a že je schopná zjednat pořádek ve vlastním domě bez potřeby vládních zásahů. Odbory se ale obávají, že při realizaci reforem přijde o práci na 600 zaměstnanců.

Kritici vyčítají BBC vysoké platy

BBC je poslední dobou terčem kritiky například kvůli vysokým příjmům generálního ředitele a některých mediálních hvězd. Podle novinových informací pobírá Mark Thompson téměř jeden milion liber ročně, což je mnohem víc, než má britský premiér, ale méně než některé hvězdy BBC, jako třeba moderátor Jonathan Ross a další.

Někteří vedoucí pracovníci BBC argumentují, že v komerčním sektoru by tyto mediální špičky vydělaly ještě víc peněz. Toto tvrzení ale noviny zpochybňují, například s poukazem na televizi Channel 4, kde jsou i nejvyšší příjmy menší než v BBC.

Kritika se zaměřuje také cestovní výdaje některých moderátorů, jejichž taxíky například při večerní a noční službě stojí víc než pobyt v hotelu a plnou penzí.

Na druhou stranu je jen málokdy předmětem kritiky špatná kvalita programu, i když tu a tam si někteří moderátoři "pustí pusu na špacír" a BBC se pak následně veřejně omlouvá. Standardy kvality jsou ale celkově vyšší než u jiných stanic.

Bitva o poplatky

Dnes oznámený program reforem se zakládá na předpokladu, že licenční poplatky koncesionářů, které jsou hlavním příjmem korporace a ročně představují částku 3,6 miliardy liber, budou v roce 2013 zmrazeny.

Poplatek za barevnou televizi stojí momentálně necelých 145 liber na koncesionáře za rok. Kritici občas poukazují na to, že BBC nehospodaří s příjmem z licencí spolehlivě.

Konzervativci chtějí v případě zvolení v příštích volbách zasáhnout přímo do řízení BBC. Údajně plánují zrušit BBC Trust, což je orgán, který dohlíží na dodržování kvality a finančních předpisů korporace. To by znamenalo i určitý zásah do licenčních poplatků, i když nepřímý.

Někteří politici doporučují, aby byla BBC donucena dělit se o své příjmy z licenčních poplatků s jinými organizacemi. Korporace na to říká, že se tak už vlastně děje, protože spolupracuje s mnoha soukromými společnostmi v médiích.

Milan Kocourek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme