Irák zažil první předvolební masakr s desítkami mrtvých

Irák ráno zažil první velké bombové útoky před nedělními volbami. Ve městě Bakúba při nich zahynulo nejméně jednatřicet lidí a pět desítek dalších Iráčanů utrpělo zranění. Celkem šlo o tři útoky sebevražedných atentátníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muslimky

Muslimky | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Jejich dějištěm opět byla oblast, kde se prolíná šíitské a sunnitské obyvatelstvo a kde stále mají silnou přítomnost povstalecké a teroristické skupiny.

Dva útočníci vjeli s auty naplněnými výbušninou do policejních stanic. Třetí se pak odpálil v nemocnici, kam zdravotníci sváželi zraněné. Úřady v celé provincii Dijála zavedly silniční uzávěry, aby k dalším útokům nemohlo dojít.

Bezpečnostní opatření jsou ale už tak mimořádná. Kvůli nedělním volbám hlídkuje v celém Iráku daleko více policistů a vojáků než obvykle. V citlivých oblastech na severu jsou vidět i smíšené hlídky Arabů, Kurdů a Američanů, které mají zabránit etnickým střetům.

Dnešní krveprolití v Bakúbě je zatím první incident takového rozsahu. Dosud volební kampaň provázely pouze jednotlivé útoky na některé kandidáty.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme