V Německu se nesmějí uchovávat záznamy o telefonátech a e-mailech

V Německu se už nebudou moci uchovávat záznamy o telefonních hovorech nebo e-mailech, ani kvůli boji proti terorismu. Podle včerejšího rozhodnutí Spolkového ústavního soudu v německém Karlsruhe bude jejich shromažďování nezákonné. Dosud nashromážděná data se navíc musejí neprodleně vymazat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefon

Telefon | Foto: Fotobanka stock.xchng

Ústavní soud v Karlsruhe tak dal plně za pravdu 35 tisícům německých občanů, kteří si na zákon stěžovali. Soudcům vadí malá transparentnost dosavadního zákona, nekonkrétní účel nakládání s citlivými údaji i jejich nedostatečné zabezpečení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výroku německého ústavního soudu a principu uchovávání dat v rámci boje proti terorismu mluvil na Rádiu Česko bezpečnostní analytik Radek Khol.

Podle legislativní normy z roku 2008 se musejí ukládat záznamy o hovorech z pevné linky i z mobilního telefonu, stejně jako doklady o e-mailové komunikaci. Soud dospěl k závěru, že zákon v současné podobě odporuje ústavě a porušuje telekomunikační tajemství.

Soudci ovšem neoznačili za protiústavní ukládání dat jako takové, v což mnozí stěžovatelé doufali.

"Německý ústavní soud pouze zrušil to, jakým způsobem německá vláda převedla evropskou směrnici o boji proti terorismu, která zůstává v platnosti, do vnitrostátního právního pořádku. Směrnice, která stanovuje principy, bude platit dál. Záleží ale na každém státu, jak je uvede v platnost," říká bezpečnostní analytik Radek Khol a pokračuje:

"Princip nástroje sledování bankovních transakcí, možnost zpětného dohledání komunikačních dat, tedy telefonních hovorů, sms a e-mailů, zůstane dlouhodobě jedním z důležitých nástrojů boje proti terorismu."

Problémy s ochranou dat v boji proti terorismu měly v minulosti i další evropské země. Evropský parlament nedávno odmítl dohodu mezi Evropskou unií a USA o sdílení dat z bankovních převodů, která měla zamezit neprůhledným finančním tokům.

Jiří Hošek, Jan Piroch, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme