Odboráři budou sledovat další jednání o benefitech

Další jednání o zaměstnaneckých benefitech budeme pečlivě sledovat - takový vzkaz posílají zákonodárcům odboráři. Senát včera totiž novelu zákona, která měla snížit zdanění zaměstnaneckých benefitů na loňskou úroveň, zamítl. Novela se tak vrací do sněmovny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tramvaj

Tramvaj | Foto: Tomáš Adamec

Dolní komora parlamentu bude muset horní přehlasovat, pokud má jít norma k podpisu prezidentovi. Podle předsedy Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka to je jeden ze scénářů, který mohl nastat. I tak ho ale vnímá jako problém:

"Samozřejmě, že to vnímáme jako problém. Protože kdyby všichni zákonodárci jak v Poslanecké sněmovně, tak Senátu zodpovědně vnímali, co jim vzkazuje tripartita, že jak zaměstnavatelé, tak zaměstnanci, tak vláda považují toto opatření za špatné a je potřeba zákon opravit, tak se to nemuselo natahovat a vracet ze Senátu do Poslanecké sněmovny."

Odbory kvůli vyššímu zdanění benefitů hrozily stávkou v dopravě. Právě změna zákona na základě hrozby stávkou byla jedním z důvodů, proč občanští demokraté spolu s TOP 09 a starosty zvedli v horní komoře ruku proti novele.

Sněmovna má dostat Senátem odmítnutou novelu o zdanění zaměstnaneckých benefitů k opětovnému projednání v pondělí. Novinářům to řekl předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) s tím, že nebude dělat obstrukce.

Z dosavadních vyjádření politiků vyplývá, že poslanci mohou senátní veto přehlasovat. Levici už přislíbili pomoc lidovci. Jejich stanovisko, že normu ve sněmovně podpoří za podmínky, že stávka do té doby nebude, nadále platí, potvrdila Radiožurnálu místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Milan Kopp, Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme