Skandál kolem náhrad britských poslanců jde před soud

Čtyři členové britského parlamentu budou dnes v Londýně poprvé vypovídat před soudem. Čtveřice je obviněná z neoprávněného čerpání poslaneckých náhrad. Skandál okolo peněz, které poslanci měli zneužít, vypukl již loni v létě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

britský Parlament

britský Parlament | Foto: Vlastimil Hankus

Všichni čtyři poslanci jsou obviněni ze stejného trestného činu, a to falšování účetnictví a krádeže. V případě usvědčení jim hrozí až sedm let vězení.

Největší částku měl podle policie zpronevěřit labouristický poslanec Dolní sněmovny Elliot Morley. Bývalý ministr si nechal proplatit 30.000 liber, tedy asi 900.000 korun, za hypotéku na svůj poslanecký dům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní proces s britskými poslanci přiblížila spolupracovnice Rádia Česko Ivana Kottasová

Policie ho viní z toho, že získal víc, než zákon dovoluje, a že navíc čerpal náhrady i ve chvíli, kdy už měl hypotéku splacenou.

Poslanec David Chaytor si zase nechal proplácet náhrady ve výši zhruba 20.000 liber na nájem domu, který ovšem sám vlastnil.

Další dva obvinění politici, Lord Hanningfield a Jim Devine, údajně falšovali různé dokumenty a čerpali peníze za položky, na které se podle zákona náhrady nevztahují. V jejich případě jde o nižší částky.

Podle informací BBC z dnešního rána policie vyšetřuje ještě jednoho poslance za Labour Party Harryho Cohena, který je podezřelý ze zneužití 70.000 liber, nicméně žádná obvinění proti němu ještě vznesena nebyla.

Náhrady vracely stovky poslanců

Vyšetřovatelé prověřili celkem 752 poslanců, kteří v minulosti náhrady čerpali. Zhruba polovina z nich musela část peněz vracet, podle vyšetřovatelů ale nespáchali žádné trestné činy. U zmíněných tří poslanců a jednoho člena Horní sněmovny už se jejich provinění dostalo za hranu toho, co je přípustné.

Předsedové politických stran slibovali, že poslanecké náhrady v reakci na současný skandál zásadně zreformují. Na formální úpravy systému se ještě čeká, změnil se však především přístup samotných poslanců k čerpání náhrad. Poprvé si uvědomili, že veřejnost má přehled o tom, kdo kolik čerpá a za co.

Skandál se dotkl poslanců všech parlamentních stran. Těch, kteří měli skutečně čisté svědomí, je velmi málo. Podle deníku Independent přesto může proces ovlivnit blížící se parlamentní volby. Voliči by například mohli být naštvaní na vládu Gorgona Browna, že od vypuknutí skandálu s problémem nic neudělala.

Martin Hromádka, Ivana Kottasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme