Další ze stávek zabrzdila život v Řecku

Život v Řecku ochromila další generální stávka. Na zemi zůstala letadla, nejezdila hromadná doprava a ve školách se neučilo. Stávkovali také úředníci či popeláři. Odborům se nelíbí tvrdá úsporná opatření socialistické vlády, která chce snížit zadlužení země a rozpočtový schodek a odvrátit státní bankrot, na jehož prahu se Řecko před časem ocitlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stávka postihla i letiště v Aténách

stávka postihla i letiště v Aténách | Zdroj: ČTK

Odboráři protestovali v centru velkých měst, jako jsou Athény nebo Soluň. Například řeckou metropolí pochodovalo kolem 25 tisíc lidí, což je nejvíc od začátku protestů. Došlo také ke střetům s policii.

Vláda minulý týden například zvýšila daň z přidané hodnoty a omezila platy státních zaměstnanců. Řekové musejí tvrdě šetřit, protože jejich veřejné finance jsou v katastrofálním stavu. Úsporná opatření měla až do nedávná velkou podporu občanů. Ti ale podle posledních průzkumů začínají ztrácet trpělivost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko zažilo další generální stávku proti úsporným krokům vlády. Hostem Ozvěn dny byla Věra Čolasová, docentka ekonomie na UK, nyní žijící v Řecku.

"Veřejnost není ještě zcela orientovaná, protože první důsledky opatření se ještě neprojevily. Ovšem státní zaměstnanci už začínají počítat, jak se budou omezení dotýkat jejich kapsy. Soukromí zaměstnanci se naopak obávají, že se postupně stejná opatření přenesou i do jejich sféry," přiblížila v Ozvěnách dne Věra Čolasová, docentka ekonomie na UK, nyní žijící v Řecku.

Přistoupit na požadavky odborářů by podle ní znamenalo zásah do úsporného programu, který je pro Řecko závazný. "Podle mě si vláda nemůže dovolit žádné ústupky," dodala.

Premiér Georgios Papandreu potvrdil, že jeho vláda neustoupí. Řekové si teď podle něj musejí utáhnout opasky, jinak se nevyhnou státnímu bankrotu.

Marika Táborská, Katarína Brezovská, Ondřej Houska, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme