Německo nehodlá upustit od kontroverzních silničních kontrol

Závojové kontroly, které pobouřily české řidiče, bavorská policie rušit nehodlá. Za poslední dva roky si na chování bavorských policistů přitom stěžovala víc než stovka řidičů z České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letáky a palubní počítač

Letáky a palubní počítač | Foto: Jiří Hošek

Řada českých řidičů se v posledních dvou letech musela podrobit tomu, co bavorská policie nazývá poeticky ,závojová kontrola'. Silniční prohlídky, při kterých se kromě osobních dokladů někdy odevzdávají i vzorky moči, vzbudily pobouření.

Šoférům vadí i to, že je kontrolují policisté v civilu bez uniformy. Začátkem března výhrady českých řidičů tlumočil v Berlíně ministr zahraničí Jan Kohout. Bavorské ministerstvo vnitra teď ale oznámilo, že závojové kontroly budou i napříště stejně časté a stejně důkladné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bavorsko nehodlá měnit způsob dosavadních příhraničních kontrol. Hosty Ozvěn dne byli Tomáš Haišman z ministerstva vnitra a europoslanec za ODS Ivo Strejček.

V nejvážnějších případech se prý bavorská policie řidičům za nepříjemnosti omluvila. Policisté také od února při kontrolách rozdávají trojjazyčný leták, který prohlídku vysvětluje. Samotné kontroly ale potrvají i dál.

"O tom, zda má bavorská právo provádět kontroly, není žádná pochybnost. Jiná věc je, jakým způsobem," uvedl v Ozvěnách dne Tomáš Haišman, ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Zdůraznil, že hlavním partnerem pro jednání o tom, co se odehrává na česko-německých hranicích není bavorská vláda, ale spolkové ministerstvo vnitra. "My už přes rok čekáme na to, kdy do Prahy přijede delegace, se kterou se na mé úrovni budeme o tom v praktické rovině bavit," uvedl.

Dodal, že podle něj jednání bude relativně obtížné. "Nikdo nebude doporučovat českým občanům, aby se smířili s tím, že budou stavěni policisty v civilu, budou stavěni bez podezření, že něco spáchali a nebude s nimi nakládáno tím způsobem, jako je to v jednotlivých případech nyní. To jsou věci, které jsou nepřijatelné," řekl v Ozvěnách dne Tomáš Haišman.

Europoslanec: Česká vláda měla reagovat

K nejhlasitějším kritikům kontrol, které provádí bavorská policie na silnicích u českých hranic patří europoslanec za ODS Ivo Strejček.

"Když se první zprávy o kontrolách někdy minulý týden objevily a český ministr vnitra problém jen zmenšoval a zesměšňoval a vzkazoval českým řidičům, že se nic špatného neděje, tak jsme od německé strany nemohli čekat nic jiného, než to, že Bavorsko je s výsledky kontrol spokojeno" uvedl.

Vláda podle europoslance měla reagovat a žádat vážné vysvětlení situace. "Neměla brát na lehkou váhu to, co ji vzkazují čeští řidiči. Je to česká vláda a má se brát za český zájem, kterým není nic jiného, než aby bylo s českými občany, kteří přejíždějí hranici, nakládáno slušným, korektním způsobem," dodal v Ozvěnách dne europoslanec za ODS Ivo Strejček.

Vojtěch Berger, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme