Po prvním kole francouzských regionálních voleb vede levice

Po prvním kole regionálních voleb ve Francii získaly levicové strany dohromady přes padesát procent hlasů. Vládní Svaz lidového hnutí dostal 27 procent. Francouzští politici mobilizují před druhým kolem, které bude příští neděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francie

Francie | Foto: www.mediterranean.com

Opoziční Socialistická strana potvrdila prognózy a s třiceti procenty hlasů se stává vítězem prvního kola regionálních voleb. Další levicové subjekty - Evropa ekologie a Národní fronta získaly dost hlasů na to, aby postoupily do druhého kola.

Vládní Svaz lidového hnutí má s sedmadvaceti procenty malou naději na vytvoření většiny v regionálních radách. Začíná mobilizace pro druhé kolo, začíná interpretace výsledků kola prvního.

Socialisté říkají: Francouzi poslali jasný vzkaz! Konzervativní Svaz lidového hnutí konstatuje: První kolo skončilo, volby začínají. Politické strany se budou snažit přilákat co nejvíc Francouzů do volebních místností. V prvním kole regionálních voleb byla účast rekordně nízká.

Jan Pokorný, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme