Slovensko chce posílit výuku slovenštiny pro menšiny

Slovenský kabinet vedený Robertem Ficem schválil program, který má zvýšit znalosti slovenštiny žáků na školách pro národnostní menšiny. Mezi nimi jsou nejvíce zastoupeni Maďaři na jihu země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: European Commission Audiovisual service

Vláda přijala program rozšíření znalostí slovenštiny dva dny poté, co se její představitelé pustili do kritiky maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma. Ten o víkendu v srbské Vojvodině prohlásil, že by se děti maďarské menšiny nejen na Slovensku, ale i v Srbsku a v Rumunsku měly učit tamější státní jazyk jako cizí řeč. Robert Fico to označil za "zákeřný" útok proti Slovensku.

„Prezidentův výrok pak dovysvětlil jeho hlavní poradce. Podle něj pro maďarskou menšinu je státní jazyk - v tomto případě slovenština - cizí jazyk. Takže, jak jinak by se měl vyučovat než jako cizí jazyk,“ řekl na Rádiu Česko budapešťský spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenská vláda chce posílit výuku slovenštiny na školách pro menšiny. Téma pro budapešťského spolupracovníka ČRo Gregora Martina Papucseka na Rádiu Česko.

Podle něj prezident Sólyom také zdůraznil, že neburcuje proti tomu, aby se Maďaři na Slovensku učili slovensky, ale naopak. „Tím, že se budou učit slovenštinu jako cizí jazyk, naučí se ji podle prezidenta lépe a budou mít i lepší uplatnění v praxi,“ uvedl Papucsek.

V Maďarsku podobné reakce podle něj sledují s obavami, protože za nimi vidí hrozbu pro maďarskou menšinu - útok proti ní nebo snahu omezovat její práva.

Část slovenských politiků upozorňuje na to, že na školách na Slovensku je výuka maďarské menšiny v jejich mateřštině dostatečně zabezpečena, zatímco v Maďarsku podle nich dochází k větší asimilaci tamní komunity Slováků také kvůli nedostatkům ve výuce.

„V souvislosti s výukou maďarštiny na Slovensku jsem žádné výhrady nezaznamenal. Pouze to, že případné zvýšení počtu hodin slovenštiny na maďarských školách vyvolává obavy, že by omezilo počet hodin maďarštiny. Reciprocitu v této souvislosti ale vyžadovat nejde, protože slovenská identita v Maďarsku je už téměř ztracená,“ uvedl.

V obou zemích se blíží volby. Menšinové otázky - přesněji postavení maďarské menšiny na Slovensku - tvoří permanentní zdroj sporů, které je možné zneužít v kampani.

„V obou zemích je to velké téma v předvolebních kampaních. Dráždit národní cítění je v tomto slovensko-maďarském regionu v módě. Bohužel to přináší jistý počet hlasů navíc. Na obou stranách je ale jiný kalibr - Maďaři na Slovensku tvoři politickou silu, Slováci v Maďarsku už pouze folklór,“ dodal.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme