Francouzi dnes vybírají své regionální politiky

Ve Francii začalo druhé kolo regionálních voleb. Nadějnou výchozí pozici mají socialisté, kteří se netají ambicemi ovládnout všechny regiony kontinentální Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy | Foto: The Council of the European Union

Pravicový Svaz pro lidové hnutí prezidenta Sarkozyho spoléhá na to, že mobilizační kampaní přivede k urnám mnohem víc svých sympatizantů. Volební účast byla totiž v prvním kole historicky nejnižší.

Podle posledních průzkumů se nezdá, že přijde volit víc Francouzů. Mohla by se tedy opakovat situaci z prvního kola, které vyhrála Socialistická strana o 3% nad Sarkozyho Svazem pro lidové hnutí.

Socialisté uzavřeli před druhým kolem koalici se zelenou stranou Evropa ekologie a Levicovou frontou. To jim dává velkou šanci uštědřit Nicolasi Sarkozymu citelnou porážku.

Socialisté intepretují regionální volby jako test Sarkozyho působení v prezidentském úřadu. Nicolas Sarkozy a jeho tým se snaží přesvědčovat Francouze, že regionální volby mají jiný význam a neovlivní národní témata.

Předběžné výsledky budou Francouzi znát dnes večer.

Jan Pokorný, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme