Lavina zasypala na Slovensku skupinu Čechů, dva nepřežili

Dva čeští lyžaři zemřeli pod lavinou ve Velké Fatře na Slovensku. Muži patřili do skupiny šesti českých turistů, kteří lyžovali na severním svahu vrchu Borišov. Ostatním čtyři vyvázli bez zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lavina

Lavina | Foto: Jan Rosenauer

Na místo neštěstí přiletěly postupně tři vrtulníky a vysadily tam záchranáře s lavinovými psy, kteří prohledávali lavinu celé odpoledne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci po pádu laviny ve Velké Fatře sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Ľubomír Smatana

Jak Českému rozhlasu potvrdil šéf Horské služby ve Velké Fatře Vladimír Vítek, jednoho muže vyprostili mrtvého krátce po sesuvu, druhého objevili až po 17. hodině pod třímetrovým nánosem.

Ze sněhu se sama vyhrabala pouze jedna žena. O zdravotním stavu ostatních lyžařů Horská služba ani letecká záchranka nemá informace, zřejmě je tedy nikdo neošetřoval a jsou v pořádku.

Lavina spadla před polednem pod nezalesněným a strmým vrcholem směrem k Necpalské dolině, což je oblíbená turistická trasa do údolí z chaty pod Borišovem. Podle záchranářů čeští lyžaři lavinu zřejmě sami odtrhli.

V celé oblasti paradoxně leží nejméně sněhu za posledních 20 let, jeho struktura je však podle Horské služby velmi zrádná a laviny padají nečekaně.

Za poslední týden jde na Slovensku již o druhé podobné neštěstí, při němž lavina zasypala Čechy. Minulou středu zahynul při výstupu na horu Poludňový grúň v Malé Fatře český snowboardista. Jeho kamarád s odřeninami a mírným podchlazením přežil.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme