Třídenní stávka palubních posádek British Airways končí

V Británii vrcholí první část stávky palubního personálu British Airways. Vyhlásil ji odborový svaz Unite poté, co se zhroutilo jednání s vedením společnosti o úsporných opatřeních. Třídenní protest zkomplikoval situaci desítkám tisíc cestujících, zrušena byla víc než třetina letů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Marián Vojtek

I když třídenní protest dnes končí, cestující musí podle aerolinek počítat s tím, že k narušením letového řádu a zrušení některých letů může ještě dojít i zítra a pozítří

Odboroví předáci zatím vyzvali vedení British Airways k nové diskusi. Její výsledek by mohl předejít druhému kolu stávky. Ta by měla v opačném případě začít příští sobotu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stávce palubního personálu British Airways mluvil Ivan Kytka v pořadu Stalo se dnes

Podle spolupracovníka Radiožurnálu v Británii Ivana Kytky ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by jedna či druhá strana chtěla ustoupit. Spor se vede o redukci počtu členů palubního personálu na dlouhých, zámořských letech a také o dvouleté zmrazení mezd a o snížení tarifu pro nastupující pracovníky British Airways.

„Vedení firmy zatím nenaznačilo, že by bylo ochotno ustoupit v těchto požadavcích, stejně tak odbory trvají na tom, že současné pracovní podmínky jsou nepřijatelné a že se musí změnit. To znamená, zatím to vypadá, že ta čtyřdenní stávka, tentokrát před Velikonocemi, bude,“ odhaduje Ivan Kytka.

Stávkou znovu hrozí také piloti německé Lufthansy. Tarifní jednání s vedením leteckého dopravce totiž podle odborového sdružení pilotů Cockpit ztroskotala. Letouny by mohly zůstat na zemi od 13. do 16. dubna.

Problémy zmítaná Lufthansa chce, aby piloti přistoupili na 21měsíční zmrazení mezd a zhoršení podmínek týkajících se rozdělení pracovní doby. Výměnou slibuje garanci pracovních míst do konce roku 2012.

Marika Táborská, Ivan Kytka, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme