USA a Rusko uzavřou v Praze odzbrojovací smlouvu

Praha bude s největší pravděpodobností hostit dva nejmocnější muže světa, amerického a ruského prezidenta. Už počátkem příštího měsíce tu podepíší dohodu o omezení jaderného arzenálu. Prezidentu Klausovi to oznámil ruský velvyslanec. Přesné datum vrcholné schůzky zatím nezveřejnili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv a Barack Obama

Dmitrij Medveděv a Barack Obama | Foto: Bílý dům, Pete Souza

Obě strany ale chtějí dohodu o snižování počtu strategických zbraní podepsat ještě před 12. dubnem, kdy má v New Yorku začít bezpečnostní konference. Spekuluje se proto o 8. dubnu, kdy by se ruský prezident Medveděv po návštěvě Slovenska mohl v Praze setkat se svým americkým protějškem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Profesor Bostonské Univerzity Igor Lukeš v pořadu Stalo se dnes

Washington očekávání ohledně dohody mírní. „Myslím, že už jsme dohodě velmi blízko“, prohlásil mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Nedá se podle něj ale říct, že by všechny sporné body byly definitivně vyřešené.

„Dohoda nebude, dokud spolu prezidenti Obama a Medveděv znovu telefonicky osobně nepromluví,“ dodal mluvčí. K tomu by podle něj mělo dojít už v příštích dnech.

Nová smlouva měla být hotová už koncem loňského roku. Vyjednávání o nástupci smlouvy START I, díky které zmizelo ze světa přibližně 80 procent veškerého jaderného arzenálu, ale nečekaně prodloužily neshody ohledně kontrolních mechanismů a přesné metodiky počítaní jaderných zbraní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čem smlouvy START jsou, vysvětluje redaktor Ondřej Bouda

Poslední dobou se spekulovalo o řadě míst, kde by k podpisu smlouvy mohlo dojít. Mezi kandidáty byla například Bratislava, Kodaň nebo Kyjev. Ale pro Baracka Obamu je Praha místem, kde začal své tažení za jaderným odzbrojením, když před rokem pronesl na Hradčanském náměstí řeč, kterou sledoval celý svět.

Podle americké diplomacie proto od začátku chtěl tuto klíčovou smlouvu, která bude po mnoho dalších let formovat světovou bezpečnostní politiku, uzavřít právě v české metropoli.

Podle profesora Bostonské Univerzity Igora Lukeše by měl návrat na stejné místo určitou symbolickou hodnotu. „Možné je ale také to, že se americká tajná služba, která chrání amerického prezidenta, cítí bezpečněji v Praze, než například v Kyjevě,“ dodal Lukeš.

Krok správným směrem

Na obě velmoci připadá 95 procent světového jaderného arzenálu. Odhadem mají Spojené státy okolo dvou tisíc strategických jaderných zbraní a Rusko až tři tisíce. V připravované smlouvě by se měly zavázat ke snížení jejich počtu na 1500, respektive 1675.

Podle Lukeše nejde o zásadní událost, ale o důležitý krok správným směrem. „Oběma stranám umožní zbavit se starých zbraní, které stejně mít nepotřebují a to platí zejména pro Rusko. Hlavně je to ale výraz vzájemné důvěry, které na mezinárodní scéně není nikdy dost,“ myslí si profesor Bostonské Univerzity.

Mimořádná bezpečnostní opatření

Na plánovanou návštěvu prezidentů se už připravují bezpečnostní složky. Ministr vnitra Martin Pecina ve Dvaceti minutách Radiožurnálu řekl, že budou na té nejvyšší úrovni.

„Jsou to dva pravděpodobně nejvíce střežení muži světa. Opatření budou zcela jistě na minimálně stejné úrovni jako při vrcholných summitech Evropské unie nebo návštěvě Baracka Obamy v Praze,“ uvedl Pecina.

Igor Maňour, Vít Pohanka, Ondřej Bouda, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme