Vatikán: Mediální kampaň proti papežovi je nespravedlivá

Vatikán se zlobí na média. Vedou prý kampaň proti papežovi Benediktu XVI. a chtějí ho očernit v souvislosti s případy sexuálního zneužívání, jichž se v posledních letech a desetiletích dopouštěli katoličtí kněží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI. | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Ve čtvrtek americký deník New York Times napsal, že nynější papež, ještě jako jeden z nejvýše postavených kardinálů ve Vatikánu, pomohl v 90. letech ututlat případ amerického kněze, údajně zneužil až stovky chlapců.

Vatikán na toto obvinění odpověděl ústy svého mluvčího a úvodníkem v listu Osservatore Romano. Podle zmíněného listu se jedná o pokus zdiskreditovat celou katolickou církev a papeže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vatikán vyvrací obvinění, že papež kryl zneužívání dětí katolickými kněžími. Téma pro spolupracovnici ČRo v Itálii Vědunku Lunardi.

Některá italská média soudí, že za tímto útokem stojí vnější nepřátelé církve, ale i některé kruhy katolické církve, kterým se nelíbí, že Benedikt XVI. Odmítá modernizaci katolické církve, zejména pak zrušení celibátu.

Ve hře je ale i mnoho dalších elementů. V Itálii se odehrává ostrý boj uvnitř katolické církve, a to mezi duchovními, kteří jsou na politickém poli orientovaní spíše doleva a těmi, kteří lpí na tradicích a smýšlí pravicově.

Papež požaduje civilní soudní procesy

Podle Osservatore Romano není pravda, že papež kryl a zamlčoval případy pedofile. Jako důkaz předkládá dopisy tehdejšího arcibiskupa Berttoneho, které byly adresovány na diecézi v Milwaukee, kde společně s Benediktem XVI. Doporučují vést proti provinilci proces.

Obrana Vatikánu se obecně vztahuje právě k osobě nynějšího papeže. Podle Vatikánu se nyní vynořují případy zneužívání dětí, které jsou většinou staré více jak deset let. Je tedy s podivem, že jsou spojovány právě s Benediktem XVI.

Právě papež ale podle Vatikánu patří k těm, kteří volají po řádném vyšetřování zmíněných případů a spolupráci s civilní justicí.

Vědunka Lunardi, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme