Desítky lidí zahynuly při útoku v moskevském metru

Jako teroristický útok vyšetřují ruské úřady dva výbuchy v moskevském metru. Starosta ruské metropole Jurij Lužkov podle agentury AP řekl, že bomby odpálily dvě ženy. Zemřelo několik desítek lidí, další jsou zranění. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie vyklízí moskevské metro

Policie vyklízí moskevské metro | Zdroj: ČTK

K atentátu došlo v ranní dopravní špičce, kdy bylo metro plné lidí. První nálož explodovala ve stanici Lubjanka, nad kterou je sídlo ruské Federální bezpečnostní služby. Zahynulo 22 lidí, někteří přímo ve vlaku, další na nástupišti. Zraněno bylo nejméně 15 cestujících.

Přehrát

00:00 / 00:00

V metru byla v době útoku i Alena Machoninová

Druhá nálož vybuchla asi hodinu po prvním útoku ve stanici Park kultury. Při tomto útoku zahynulo nejméně 12 lidí. Podle agentury Interfax mohlo jít o akci sebevražedného atentátníka.

Na obou místech pracují desítky záchranářů, policie omezila pozemní dopravu, aby mohly sanitní vozy snáze dopravovat zraněné do nemocnic. Úřady zprovoznily nouzové linky, na které se mohou obracet lidé s žádostmi o pomoc.

Atmosféra v Moskvě je napjatá. Jak řekla Radiožurnálu Alena Machoninová, která metro opustila krátce po výbuchu, lidé se snaží dovolat svým známý a příbuzným.

Moskvu zasáhlo během posledních let několik explozí, ke kterým se přihlásili čečenští ozbrojenci.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme