Moskva drží smutek za mrtvé z metra

Moskva dnes drží smutek za oběti včerejšího teroristického útoku v metru. Výbuchy ve dvou stanicích podzemní dráhy zabily 39 lidí, 70 dalších zůstává v péči lékařů. K zodpovědnosti za čin se zatím nikdo nepřihlásil, ruské tajné služby ale tvrdí, že stopy útočníků vedou na Severní Kavkaz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující ve stanici Lubjanka

Cestující ve stanici Lubjanka | Zdroj: ČTK

Smutek, obavy, vztek i bezmoc. Moskvané přijali zprávy o zásahu dvou stanic metra se smíšenými emocemi.

Útoky znovu odhalily a připomněly to, co úřady musely vědět dávno - moskevská podzemní dráha je vzhledem ke své velikosti a počtu lidí, které přepraví, ideálním potenciálním cílem.

„Všichni dávno víme, že se přesně taková věc mohla a může stát. Úplně tomu předejít nikdy nebude možné, Moskvu přece nemůžete zavřít. Ale podle mne selhaly zpravodajské služby. Jsou tu přece od toho, aby získávaly přesně takové informace, díky nimž je možné riziko omezit," říká sedmdesátiletý muž, který se představuje jako Leonid.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru po útocích v Moskvě přibližuje zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Pokyvuje přitom směrem k Lubjance, sídlu zpravodajské služby FSB.

Právě ve stanici pod ní se jeden z útoků odehrál - paradoxně přímo pod nosem ruských zpravodajců.

Ti přičítají vinu za atentáty, k nimž se dosud nikdo nepřihlásil, ozbrojencům ze Severního Kavkazu.

Hon na čarodějnice

Mnozí se ale obávají, že takové obvinění povede nejen v Moskvě k pomyslnému honu na čarodějnice - vzhledem k tomu, jak silné předsudky a nálady namířené proti menšinám z Kavkazu a střední Asie ve společnosti dřímají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petra Procházková mluví ve Světě o osmé o kavkazských radikálech.

„Podle mne naroste agrese k lidem, kteří jsou ze severního Kavkazu," říká patnáctiletá studentka Ana, která souhlasí se široce sdíleným přesvědčením, že právě z násilím sužovaného jihoruského regionu přichází většina problémů.

Řada analytiků však varuje, že právě sílící počet incidentů šířící se za hranice kavkazských republik je výsledkem kontraproduktivní politiky, kterou vláda ve výbušném regionu vede.

Moskevská policie už zavedla speciální opatření, diskutuje se také o tom, jak by se měla změnit ochrana metra dlouhodobě.

Jak se ale spolu s dalšími Moskvany obává pětapadesátiletá zdravotnice Olga, pokud policie půjde cestou prvoplánových kroků, jedinými, koho se taková opatření dotknou, budou opět jen obyčejní lidé, kterých denně zdejší metro přepraví více než pět a půl milionu.

Fenomén Černých vdov

Podle zpravodajky Petry Procházkové je termín užívaný pro kavkazské sebevražedné atentátnice, Černé vdovy, obalen řadou klišé. "Zjednodušené vysvětlení je, že jde o sestry nebo manželky guerilových bojovníků, kteří zahynuli ve válce proti Rusku. Tohle klišé ale nemusí být pravdivé. Jsou to i ženy, které měly nějaké psychické problémy."

"Byl případ v Dagestánu, kdy šlo o ženu, která byla opakovaně znásilněna a vyřešila si takto to životní trauma. Jsou to prostě ženy, které z nějakého důvodu jsou lehce zmanipulovatelné a naverbovatelné pro tuto činnost. A ten důvod na Severním Kavkaze často býval úmrtí blízkého člověka," dodává Procházková.

Petra Procházková vysvětluje, že ani jedna z verzí toho, kdo stojí za útokem nemusí být v současnosti jasná - všechny jsou možné. Ať už jde o názor ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že výbuch mají na svědomí afghánsko-pákistánští radikálové, či hypotézu podle které zaútočili bojovníci Doku Umarova, nebo dokonce spekulaci, že za explozí stojí ruské tajné služby.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka, Martina Mašková, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme