Moskvané drží smutek za 39 obětí útoků v metru

Rusko drží den smutku za oběti teroristických útoků na moskevské metro. Počet mrtvých přes noc stoupnul na 39. V nemocnicích stále zůstává přes sedm desítek lidí. K zodpovědnosti za čin se dosud nikdo nepřihlásil. Podle vyšetřovatelů ale stopy pachatelů vedou na Severní Kavkaz. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv ale prohlásil, že strůjci atentátů budou „dopadeni a zničeni".

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ulice v Moskvě jsou po útocích v metru plné policistů

Ulice v Moskvě jsou po útocích v metru plné policistů | Zdroj: ČTK

Po celé Moskvě dnes visí vlajky na půl žerdi, k oběma stanicím metra - Lubjanka a Park Kultury, které podle vyšetřovatelů zasáhly nálože severokavkazských povstalců, lidé přinášejí květiny a zapalují svíčky. „Je strašné, co se stalo, doufám, že atentáty nepovedou ke strachu a nevraživosti mezi Moskvany," řekl Českému rozhlasu ve stanici Lubjanka jeden z příchozích.

Policie v metru posílila hlídky, úřady zpřísnily bezpečnostní opatření v dopravě i ve všech velkých ruských městech - od Petrohradu po Novosibirsk. Policie také vyhlásila pátrání po třech lidech, které zachytily bezpečnostní kamery společně se sebevražednými atentátnicemi.

S tím, jak pokračuje vyšetřování atentátů, které provedly dvě sebevražedné útočnice, se objevuje první kritika úřadů. Několik ruských deníků má za to, že největší útok v Moskvě za posledních šest let poukazuje na jasné selhání vládní bezpečnostní politiky. Ruský premiér Vladimir Putin naopak média vyzval, aby dopadení organizátorů útoků vzaly za věc osobní cti. A jak doslova řekl „vytáhly atentátníky z kanálů".

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme