Německá katolická církev spustila linku pro oběti sexuálního násilí

Německá katolická církev zahájila v Trevíru provoz horké linky pro oběti sexuálního zneužívání. Církev tak reaguje na skandál kolem zneužívání dětí některými duchovními. Podezřelými případy se má zabývat právě trevírský biskup Stephan Ackerman. Už dříve ho tím pověřila německá biskupská konference.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kláštěr v Ettalu

Kláštěr v Ettalu | Zdroj: ČTK

„Jedná se o otevřenou linku s lidmi, kteří tomu rozumějí. Jsou k dispozici od 13 hodin do 20.30. Existuje výzva lidem, kteří byli oběťmi nějakého zneužívání, aby se opravdu ohlásili. Jedná se o snahu katolické církve podržet si v této záležitosti iniciativu,“ říká berlínský spolupracovník Českého rozhlasu Jaroslav Šonka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O lince, kterou německá katolická církev zřídila pro oběti sexuálního zneužívání, mluvil na Rádiu Česko berlínský spolupracovník Českého rozhlasu Jaroslav Šonka.

Oběti se teď mohou se svými zážitky svěřit psychologům na telefonním čísle, které bude fungovat tři dny v týdnu. A možná tak i přispějí k odhalení dalších církevních hodnostářů, kteří v minulosti porušili základní přikázání. Zatím jich v Německu evidují desítky a mnohé další případy se, jak známo, vyšetřují v řadě jiných zemí.

Podle historika Jaroslava Šebka jde o pozitivní změnu v přístupu církve k obětem: „Je to otevření v tom smyslu, že se uznává hlas obětí. Myslím si, že to je zásadní posun proti tomu, jak zacházeli církevní hodnostáři s oběťmi v předchozích letech.“ Historik zároveň připouští, že díky lince může dojít k rozkrytí dalších sexuálních afér.

Skandál se sexuálním zneužíváním dětí katolickými kněžími nadále hýbe celým Německem. Mnozí Němci hromadně z katolické církve vystupují. Podle Šebka právě tlak společnosti přispěl k tomu, že církevní kruhy uznaly, že v současné době není možné držet hlas obětí pod pokličkou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové telefonní lince pro oběti sexuálního zneužívání kněžími mluvil v Ozvěnách dne historik Jaroslav Šebek, který se specializuje na církevní dějiny.

„Veřejnost problém ale diskutuje i na úrovni práva. Existuje kanonické právo, které dává církvi určitou autonomii. Církev zacházela, jak nyní víme, ne zcela ostře a rázně se svými příslušníky. Priorita práva se nyní diskutuje nejživěji,“ dodává Šonka.

Na politické scéně se také množí návrhy na prodloužení promlčecí lhůty u případů pohlavního zneužívání na 30 let nebo na její úplné odstranění.

Helena Berková, Lenka Rafaelová, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme