V Moskvě pochovají první oběti pondělních útoků

V Rusku dnes pohřbí první oběti pondělních pumových útoků na moskevské metro. Při dvou explozích ve stanicích podzemní dráhy zahynulo 39 lidí. Více než 70 zůstává v nemocnici, několik z nich je v kritickém stavu. Podle vyšetřovatelů mají atentáty na svědomí sebevražedné atentátnice. Policie tvrdí, že se pátrání po organizátorech činů pohnulo kupředu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskvané oplakávají mrtvé ve stanici metra Lubjanka.

Moskvané oplakávají mrtvé ve stanici metra Lubjanka. | Zdroj: ČTK

První pohřby se odehrají v Moskvě a několika okolních městech, odkud oběti pondělních útoků pocházely. Podle úřadů při explozích zahynuli také občané Tádžikistánu a obyvatelé několika vzdálenějších ruských regionů.

Pozůstalí by měli od státu dostat materiální pomoc ve výši jednoho miliónu rublů, tedy zhruba 650 tisíc korun.

Ruská policie tvrdí, že pokročila v pátrání po strůjcích pumových atentátů. Vyšetřovatelé už údajně zrekonstruovali přesnou trasu, jak se obě atentátnice dostaly ze severního Kavkazu do Moskvy.

Z neklidného regionu mezitím přicházejí zprávy o dalších násilnostech. Při explozi v centru dagestánského města Kizljaru, které leží asi 120 kilometrů severozápadně od metropole Machačkaly, dnes zahynulo nejméně devět lidí.

Lenka Kabrhelová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme