Srbský parlament přijal deklaraci o Srebrenici

Srbský parlament dnes po půlnoci schválil těsnou většinou rezoluci, v níž odsoudil masakr 8000 Muslimů bosenskými Srby ve Srebrenici v roce 1995. Deklaraci prosazovala prozápadní vládní koalice, podle níž vyjádření lítosti přispěje k usmíření na Balkáně a pomůže Srbsku v jeho úsilí o vstup do Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srebrenica - masový hrob

Srebrenica - masový hrob

Rezoluce lituje pozůstalé i oběti tragédie, slovo genocida ale neužívá, přestože zločiny ve Srebrenici mezinárodní justice tímto pojmem opakovaně označila. Rezoluci navrhla vládní koalice, ale významný byl i vliv ze zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rezoluci odsuzující masakr ve Srebrenici mluvil na Rádiu Česko zahraniční redaktor Radiožurnálu Martin Dorazín.

Podle zahraničního redaktora Radiožurnálu Martina Dorazína se očekávalo, že bude deklarace přijata a výsledek tedy není žádným překvapením: „Tlak ze zahraničí na Srbsko byl enormní, aby podobnou deklaraci přijalo. Překvapením není ani samotný text, protože Srbové si vymínili, že v textu nebude obsaženo slovo genocida, protože by to mělo určité právní důsledky."

Podle Dorazína 95 procent Srbů rezoluci neschvaluje, ale uvědomují si, že byla přijata pod velkým zahraničním tlakem. „Je to znovu testování Srbska. Nevím, jestli je to úplně korektní. Říkají nám, jestliže jste proti válečným zločinům a pro cestu do evropských struktur, tak nestačí, že jste vydali 40 osob obviněných z válečných zločinů, včetně prezidenta. Musíte tyto zločiny odsoudit i verbálně,“ uvedl pro Český rozhlas předseda zahraničního výboru srbského parlamentu Dragoljub Mičunović.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rezoluci, kterou schválil srbský parlament, mluvil v poledních Ozvěnách dne redaktor Českého Rozhlasu Praha, odborník na Balkán Martin Ježek.

„My už jsme to sice udělali několikrát, ale v Evropském parlamentu vznikla iniciativa některých poslanců, abychom se vyjádřili ještě jednou. Nevím, na kolik jsou jejich úmysly čisté, ale je to zkrátka další test Srbska,“ dodává Mičunović.

Martin Dorazín, Markéta Bartošová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme