Belgie možná zakáže celkové zahalení muslimských žen

Konec burkám možná v nejbližší době zakáže belgická válka. Polud návrh zákona projde, stane se tak Belgie první zemí zakazující maskování a zahalování obličeje znemožňující identifikaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muslimka

Muslimka

Na zákazu se vzácně shodly všechny politické strany. Už od léta by tak mohl v Belgii platit zákaz nosit burku - tradiční oblek muslimek v Afganistánu, nebo niquab - saudskoarabský ženský oděv. Ten nechává ženám jen úzkou štěrbinu pro oči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák přibližuje chystaný belgický zákon o zákazu zakrývání obličeje.

Zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák si myslí, že belgičtí poslanci formulovali zákon chytřeji než francouzští zákonodárci. "Vzali si ponaučení z Francie, kde tento týden státní rada odmítla zákaz nošení burky jako protiústavní krok."

Belgičani oproti tomu zřejmě budou zakazovat jakékoliv zastření obličeje. Chystaný zákon tedy nezmiňuje burku ani niquab.

Pokuty za porušení

Za porušení zákazu hrozí pokuta 15-25 eur za každý případ. Výjímkou jsou karnevalové masky, motocyklistické nebo hasičské helmy.

"Zákaz platí na všechna veřejná místa, to znamená například i na hotelové haly. Tam často bydlí rodiny ze zemí Perského zálivu. Dá se ale těžko předpokládat, že recepční zavolá policii na své hosty, aby zkontrolovala, jestli dodržují nebo nedodržují zákon," říká Pavel Novák.

Schvalování zákona

Na zákonu se shodlo celé politické spektrum už v klíčovém výboru pro vnitřní věci. Plénum poslanecké sněmovny Federálního parlamentu má o tom zákonu hlasovat přibližně v polovině dubna.

Pokud návrh projde celým schvalovacím procesem, měl by začít platit v létě.

Přístup muslimů

"Belgické muslimské komunitě se návrh samozřejmě nelíbí," vysvětluje Pavel Novák. "Podle výboru muslimů v Belgii je to marginální problém, protože se to dotkne jen malého množství žen. Ve Francii mají statistiku, že burku nebo niquab nosí asi dva tisíce žen. V Belgii takové statistiky neexistují, ale takových žen mohou být desítky nebo stovky."

"Je to podle muslimské organizace kontraproduktivní, protože takové ženy se budou spíš izolovat od společnosti. Zůstanou uzavřené v rodině. Muslimská komunita to bere za protiústavní krok," dodává Novák.

Pavel Novák, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme