Ruští vyšetřovatelé potvrdili totožnost jedné z atentátnic z metra

Ruské úřady potvrdily jméno jedné ze dvou sebevražedných útočnic, které v pondělí odpálily nálože v moskevském metru. Mělo jít o sedmnáctiletou dívku ze severokavkazského Dagestánu, vdovu po zabitém kavkazském ozbrojenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskevtí záchranáři vynášjí tělo mrtvého cestujícího z metra.

Moskevtí záchranáři vynášjí tělo mrtvého cestujícího z metra. | Zdroj: ČTK

Jak ruským agenturám potvrdil protiteroristický výbor, jednou z atentátnic byla 17letá Džanet Abdurachmanovová z Dagestánu. Dívka je podle vyšetřovatelů zodpovědná za explozi ve stanici Park Kultury.

Jejího muže, islamistického bojovníka z Dagestánu Umalata Magomedova podle úřadů zabily bezpečnostní síly během speciální operace na konci prosince roku 2009.

Totožnost druhé ženy, ani žádná další jména, zatím úřady oficiálně nepotvrdily. Podle protiteroristického výboru ale experti identifikovali už i další strůjce atentátů jak v Moskvě, tak dagestánském Kyzljaru, kde ve středu zahynulo při útocích 12 lidí.

Počet obětí útoků v moskevském metru se mezitím zvýšil na 40, poté, co jeden z cestujících podlehl v nemocnici těžkým zraněním.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme