Premiér Brown vyhlásil volby v Británii na 6. května

Britské parlamentní volby budou ve čtvrtek 6. května. Oznámil to v Londýně premiér Gordon Brown po audienci u královny, kterou požádal, aby rozpustila nynější Dolní sněmovnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér Gordon Brown

Britský premiér Gordon Brown | Foto: Evropská komise

Setkání v Buckinghamském paláci zahájilo kampaň před volbami, jejichž výsledek je nejotevřenější za posledních více než 20 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předvolební situaci v Británii popsal v Ozvěnách dne Radiožurnálu spolupracovník Ivan Kytka

Tradice vyhlašovat volby jen několik týdnů předem je zakotvená v nepsané britské ústavě. Dává výhodu vládnoucím politikům, aby například na základě hospodářského cyklu a růstu ekonomiky mohli vybrat termín voleb, který jim nejvíc vyhovuje.

Labouristický premiér Gordon Brown měl možnost vyhlásit volby do 20. června letošního roku. Šestý květen zvolil také proto, že v části Británie půjdou obyvatelé k místním volbám.

Další okolností může být to, že Británie se po dlouhých měsících dostala z hospodářské recese a nastává mírné oživení, což přináší stabilitu pracovních míst a lepší náladu voličů.

Ti, jak si Brown myslí, zapomenou třeba na excesy labouristických poslanců při čerpání náhrad a počtvrté zvolí labouristy jako vládní stranu. To by bylo v historii britského politického systému zcela bezprecedentní.

Hlavní strany dělí v průzkumech už jen čtyři procenta

Labouristé v předvolebních průzkumech stahují dlouhodobý náskok hlavních soupeřů, konzervativců. Podle dnes zveřejněných čísel je mezi nimi už jen čtyřprocentní rozdíl.

Vůdce konzervativní opozice David Cameron naznačil, že pokud vyhraje volby a dostane se k moci, tak přistoupí rychle a razantně ke škrtům. Úspory by padly především na zaměstnance státní správy a veřejných služeb, kteří se obávají zmrazení platů a ztráty míst.

Právě to možná vedlo část voličů, kteří již byli unaveni labouristy a chtěli změnu, k tomu, aby se znovu zamysleli a dali vládnoucí straně další šanci, jak vypovídají předvolební průzkumy.

Vůbec poprvé se letos utkají v předvolebních televizních diskusích lídři tří nejsilnějších stran - kromě labouristů a konzervativců budou zastoupeni i liberální demokraté.

Politologové jsou ale v otázce dopadu televizních debat rozděleni. Připouštějí, že osobní charisma jednotlivých vůdců může sehrát svou roli, na druhou stranu ale poukazují, že Britové jsou zvyklí na podobné rozpravy z parlamentu v televizních přenosech každý týden a předvolební duely je neovlivní.

Martin Hromádka, Ivan Kytka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme