Ruský a polský premiér si připomenou oběti katyňského zločinu

Premiéři Ruska a Polska Vladimir Putin a Donald Tusk si dnes připomenou památku obětí tzv. katyňského masakru. Přesně před 70 lety povraždila sovětská tajná služba více než 20 tisíc polských důstojníků a policistů. Událost je dodnes zdrojem napětí ve vztazích Moskvy a Varšavy. Společnou návštěvu památníku v Katyni ale mnozí označují za průlom.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomník obětem katyňského zločinu

Pomník obětem katyňského zločinu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Letos je to vůbec poprvé, kdy Moskva pozvala polského premiéra do Katyně na oficiální návštěvu. Až dosud měly všechny cesty polských představitelů do Katyně polosoukromý charakter.

Vladimir Putin s Donaldem Tuskem se kromě památky polských důstojníků pokloní i ruským obětem stalinských represí, které jsou také pohřbeny v katyňském lese.

Varšava dodnes žádá Moskvu o odtajnění a zpřístupnění všech materiálů týkajících se zločinů. K nim se sovětský režim poprvé přiznal až v roce 1990, do té doby sovětská propaganda sváděla zodpovědnost za vraždy na nacistické Gestapo.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme