V Maďarsku se konají parlamentní volby. Měla by vyhrát pravice

Maďarsko v neděli čeká první kolo parlamentních voleb. Osm milionů oprávněných voličů má šanci zvolit si nové zástupce v parlamentu. Mezi šestou hodinou ranní a devatenáctou večerní na ně čeká 11 tisíc volebních místností po celé zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západ slunce v centru Budapešti

Západ slunce v centru Budapešti | Foto: Gregor Martin Papucsek

Voliči dostanou dva hlasovací lístky: na jednom volí konkrétního poslance svého volebního obvodu, na druhém politickou stranu.

Předběžné neoficiální výsledky se očekávaj okolo desáté hodiny večer, to už by mělo být jasné, které strany překročily pěti procentní hranici volitelnosti. Šance na to mají maximálně čtyři strany.

Přehrát

00:00 / 00:00

maďarské volby ráno.mp3

Drtivé až dvoutřetinové vítězství by mohla dosáhnout současná opoziční strana Fidesz. Šéf Fideszu Viktor Orbán, kterého podporuje podle posledních předvolebních průzkumů více než 60 procent rozhodnutých voličů, se tak pravděpodobně stane premiérem.

Trochu vzrušení do volebního moratoria přinesla zpráva, že policie zadržela člověka, který vyhrožoval, že u Parlamentu nechá vybouchnout granát. A už tradičně se vyslovil také slovenský premiér Robert Fico, který Maďary varoval, že vítězství Fideszu může chladné sousedské poměry ještě zhoršit.

Gregor Martin Papucsek, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme