Polsko drží státní smutek. Vyšetřování neštěstí pokračuje

Polsko se ponoří do celotýdenního státního smutku. Do Varšavy zatím dorazily jen ostatky prezidenta Kaczynského, další oběti sobotního leteckého neštěstí teprve identifikují jejich příbuzní v Moskvě. Poláci teď začínají řešit, kdo po tragédii obsadí osiřelé klíčové posty v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dcera zesnulého prezidenta Lecha Kaczynského Marta a jeho bratr Jaroslaw na varšavském letišti.

Dcera zesnulého prezidenta Lecha Kaczynského Marta a jeho bratr Jaroslaw na varšavském letišti. | Foto: AFP

Rakev s ostatky prezidenta Kaczynského by měla být ode dneška vystavena v prezidentském paláci tak, aby se s prezidentem mohli rozloučit obyčejní lidé. Datum státního pohřbu ještě nebylo stanoveno, rozhodne o něm rodina zesnulého.

Polská politická scéna se pomalu vzpamatovává z šoku, který utrpěla. Maršálek Sejmu Bronislav Komorowski, který převzalo povinnost prezidenta dnes zahájí konzultace o tom, kdy se budou v zemi konat předčasné prezidentské volby.

Zatím ale není ani jasné, kdo se bude o nejvyšší post v zemi ucházet. Hned dva prezidentští kandidáti totiž v sobotu zahynuli. Mimořádně dnes zasedne bankovní rada polské centrální banky. Také guvernér Slawomir Skrzypek je jednou z obětí letecké katastrofy.

Zkoumá se černá skříňka

Týmy ruských a polských vyšetřovatelů stále pracují na místě nehody. Pokračuje také identifikace obětí a hledá se příčina neštěstí, které připravilo Polsko o téměř stovku příslušníků politické, vojenské a církevní elity.

Na ruské straně se vyšetřování katastrofy ujal premiér Vladimir Putin. Slíbil, že bude objasněna co nejdříve. Experti nyní zkoumají černé skřínky. Ruští experti už podle dostupných údajů došli k tomu, že polský vládní speciál nespadl kvůli technickým problémům.

Podle předběžné verze ruských vyšetřovatelů havárii nezavinil technický stav více než dvacet let starého letadla sovětské výroby. Ruské úřady poukazují na to, že se pilot rozhodl přistát i přesto, že ho řídící věž ve Smolensku upozorňovala na rizika spojená se špatnými povětrnostními podmínkami.

Podle předběžných expertíz došlo k havárii ve vzdálenosti dvanácti set metrů od dráhy, ve výšce osmi metrů. Přičemž v takové vzdálenosti by mělo být letadlo zhruba ve výšce šedesáti metrů. Také viditelnost pro přistání byla daleko za hranicí normy.

Ruská média zrušila zábavné pořady

Ruská média dnes v den smutku za oběti neštěstí zrušila vysílání všech zábavných pořadů. První kanál státní televize v neděli večer odvysílal film polského režiséra Andrzeje Wajdy Katyň o masakru dvaceti tisíc polských občanů sovětskou NKVD.

Právě sedmdesáté výročí události, která je dodnes zdrojem napětí mezi Varšavou a Moskvou, si delegace polského prezidenta v sobotu letěla připomenout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Andrey Čánové o jiném vyučování ve školách s polským vyučovacím jazykem.

Ve školách s polským vyučovacím jazykem dnes učili jinak

Tragédie polského letounu se promítla i do výuky ve slezském příhraničí. Většina škol s polským vyučovacím jazykem na Karvinsku nebo Těšínsku začala den speciální hodinou. Učitelé s dětmi mluvili o letecké havárii a o masakru v Katyni v roce 1940.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová, Petr Vavrouška, Lucie Výborná, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme