Státní pohřeb bude v Polsku zřejmě v sobotu

Polsko už připravuje scénář jak a kdy se rozloučí s oběťmi sobotní letecké katastrofy. Politici hledají vhodný termín předčasných prezidentských voleb a řeší, kdo nahradí patnáct poslanců, tři senátory nebo ombudsmana, kteří tragicky zahynuli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dcera zesnulého prezidenta Lecha Kaczynského Marta a jeho bratr Jaroslaw na varšavském letišti.

Dcera zesnulého prezidenta Lecha Kaczynského Marta a jeho bratr Jaroslaw na varšavském letišti. | Zdroj: ČTK

Vyučování ve školách po celém Polsku dnes začalo minutou ticha. Žáci a studenti tak vzdali hold obětem sobotní letecké katastrofy. Prezidentská kancelář oznámila, že pohřeb obětí bude pravděpodobně v sobotu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraniční zpravodajové Petr Vavrouška a Lenka Kabrhelová v Ozvěnách dne.

Čeká se, až budou do Polska převezena všechna těla, která teď v Moskvě identifikují jejich příbuzní. Společně s ostatky prezidentského páru totiž budou součástí pietního ceremoniálu také rakve všech osob, které v sobotu zahynuly.

Rodina zesnulého prezidenta Lecha Kaczynského zatím ještě nerozhodla, kde budou manželé Kaczynští pohřbeni. Šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski dnes oznámil, že svou účast na státním pohřbu potvrdil ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Polsko musí řešit personální otázky

Poláci nyní budou muset řešit zásadní personální otázky. Letecká katastrofa doslova zdecimovala polskou politickou scénu a velení armády.

„Hlavně se musí zvolit prezident země. Maršálek sejmu Bronislav Komorowski, který dočasně převzal povinnosti prezidenta, se už nyní radí se všemi zástupci politických stran, kdy se budou v zemi konat předčasné prezidentské volby,“ popsal zpravodaj Radiožurnálu ve Varšavě Petr Vavrouška.

V Polsku zaznívají hlasy, že politická scéna se změní a že tragédie usmíří rozhádané politiky. „Předvolební kampaň pro prezidentské volby se určitě odehraje ve vstřícné a nekonfliktní atmosféře,“ podotkl Vavrouška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Josef Mlejnek mladší ve Světě o jedné.

Ve hře o prezidentský post teď podle politologa Josefa Mlejnka mladšího zůstal jen maršálek sejmu Bronislav Komorowski. „Otázkou je, kdo se do voleb přihlásí. Předpokládalo se, že Lech Kaczynski by býval kandidoval. Celý konzervativní tábor teď bude muset vybrat nového kandidáta a stejný problém bude mít i levice,“ poznamenal Mlejnek.

Jako přirozený kandidát se nabízí i bratr zesnulého prezidenta Jaroslaw Kaczynski. „Má ale trošku nevýhodu v tom, že není až tolik charismatický. A také fakt, že Poláci nebyli s vládou bratrů Kaczynských spokojeni,“ podotkl Mlejnek.

Identifikace obětí

Památku obětí si dnes připomíná také Rusko, kde pokračuje vyšetřování neštěstí. Do Moskvy už z Varšavy dorazili první pozůstalí, kteří mají pomoci s identifikací. Ta ale může být složitější, protože stav některých obětí bude vyžadovat ještě analýzu DNA. Polský generální prokurátor navíc oznámil, že z trosek letadla se zatím podařilo vyprostit ostatky pouze 87 lidí, čeká se tedy na vyproštění všech obětí havárie.

I přesto už dnes bylo v Moskvě identifikováno tělo Marie Kaczynské, manželky polského prezidenta, které bude do Varšavy převezeno zítra. Těla dalších obětí budou převezena až po ověření totožnosti. Proces by podle ruského ministerstva zdravotnictví měl trvat dva až tři dny.

Vyšetřování havárie pokračuje

Odborníci mezitím rozšifrovávají záznamy černých skříněk. Podle předběžné verze ruských vyšetřovatelů havárii nezavinil technický stav více než dvacet let starého letadla sovětské výroby. Ruské úřady poukazují na to, že se pilot rozhodl přistát i přesto, že ho řídící věž ve Smolensku upozorňovala na rizika spojená se špatnými povětrnostními podmínkami.

Příčinou havárie tak podle předběžné verze ruských vyšetřovatelů mohla být chyba pilotů. Zazněly i spekulace, že piloti mohli být pod tlakem přímo polského prezidenta, který chtěl, aby přistáli ve Smolensku. Podle polských úřadů ale takovému scénáři nic nenasvědčuje.

Podle předběžných expertíz došlo k havárii ve vzdálenosti dvanácti set metrů od dráhy, ve výšce osmi metrů. Přičemž v takové vzdálenosti by mělo být letadlo zhruba ve výšce šedesáti metrů. Také viditelnost pro přistání byla daleko za hranicí normy.

Lenka Kabrhelová, Petr Vavrouška, Lenka Rafaelová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme