Polsko i Rusko drží smutek za oběti sobotní havárie

Polsko drží smutek za oběti letecké katastrofy, při níž zahynulo 96 lidí, včetně prezidenta Lecha Kaczynského. Smutek drží také Rusko, na jehož území se havárie odehrála. Ruské úřady přitom pokračují ve vyšetřování příčin neštěstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vyjádření piety před prezidentským palácem ve Varšavě

vyjádření piety před prezidentským palácem ve Varšavě | Zdroj: ČTK

Šetření bude – jak slíbil ruský premiér Vladimir Putin - úplné a objektivní. Podle předběžné verze ruských vyšetřovatelů mohla být příčinou havárie chyba pilotů.

Jak uvedl ruský vicepremiér Sergej Ivanov, záznamy potvrzují, že dispečeři vojenského letiště, na němž měl polský prezidentský speciál přistát, upozornili posádku na špatnou viditelnost a navrhli, aby stroj dosedl na zem jinde. Piloti ale podle všeho návrh ignorovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

O neštěstí diskutovali v podvečerních Ozvěnách dne Maciej Ruczaj z Polského institutu v Praze a z Varšavy publicista Tomas Mackoviak

Ivanov dodal, že veškeré podrobné vyšetřování se bude dít v těsné spolupráci s polskou stranou. V Moskvě mezitím pokračuje identifikace obětí, tak aby těla mohla být převezena k pohřbu do Polska.

Ruským a polským patologům a expertům pomáhají pozůstalí, kteří do Moskvy přiletěli z Varšavy. Odhaduje se, že proces potrvá zhruba tři až čtyři dny, vzhledem k tomu, že v některých případech bude podle odborníků třeba analýza DNA.

Doplnění opuštěných pozic

Ve vzduchu se stále vznáší otázka, jak se vůbec mohlo něco takového stát. Ještě než ale budou objasněny všechny okolnosti havárie letadla u ruského Smolenska, při níž zahynul polský prezident Lech Kaczyňski a desítky dalších lidí, musí Poláci rozhodnout o obsazení klíčových pozic ve státní správě.

Společně s prezidentem zahynuli mnozí vysocí činitelé, včetně vojenských a Polsko si uvědomuje, že navzdory zármutku musí stát fungovat. Bronislaw Komorovski, který dočasně vykonává prezidentské pravomoci, dnes uvedl, že by se měla změnit pravidla pro leteckou přepravu vojenských velitelů.

NATO vzdalo hold zemřelým velitelům

Severoatlantická aliance uctila památku obětí havárie polského vládního letounu minutou ticha. Během mimořádného zasedání v Bruselu přijal polský velvyslanec při alianci kondolence od nejvyšších představitelů NATO včetně generálního tajemníka Anderse Fogha Rasmussena.

Za obrovskou ztrátu NATO označilo hlavně smrt náčelníka generálního štábu Franciszka Gongora. Ten působil ve vojenském výboru organizace, který doporučuje politikům opatření nezbytná pro společnou obranu.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme