Kaczynský má být pohřben na Wawelu. Řada Poláků nesouhlasí

Ruský i americký prezident se v neděli zúčastní státního pohřbu polského prezidentského páru. Ten bude pochován v krakovské katedrále na Wawelu. Pro Poláky nejvýznamnějším historickém místě, kde jsou uloženy ostatky polských králů a dalších významných osobností. Bylo to přání Lecha Kaczynského. Ne všem se to ale zamlouvá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Wawel

Hrad Wawel | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Okamžitě po oznámení místa pohřbu už v Krakově protestovaly stovky lidí. Rakve s ostatky Lecha i Marie Kaczynských jsou teď nepřetržitě vystaveny v prezidentském paláci ve Varšavě. Dnes odpoledne u nich drželi čestnou stráž premiér Donald Tusk a ministři jeho vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravách na pohřeb polského prezidentského páru mluvil na Radiožurnálu zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška.

Spíše se počítalo s tím, že budou manželé Kaczynští pochováni na varšavském hřbitově Powonski, kde je vyhrazená část pro významné Poláky, připomínající Slavín na Vyšehradě. V záloze byla také katedrála sv. Jana ve Varšavě, kde je pohřben například první polský prezident.

„Wawel je pro nás jako pro Čechy svatovítský chrám a maršál Pilsudski, u jehož boku má být pochovám pan prezident Kaczynsky, je něco jako Masaryk. Takže si představte, že by měl být některý z českých politiků pochován ve svatovítské katedrále nebo po boku prezidenta Masaryka v Lánech,“ řekl v Ozvěnách dne bohemista Jacek Baluch z krakovské Jagellonské univerzity.

Na druhé straně je podle něj celá řada lidí, kteří se s rozhodnutím polské církve a rodiny zesnulého prezidenta plně ztotožňují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spory o místo posledního odpočinku prezidenta Kaczynského jsme v Ozvěnách dne rozebrali také s Jackem Baluchem z krakovské Jagellonské univerzity.

Deník Gazeta Wyborcza napsal, že se jedná o unáhlené rozhodnutí pod vlivem emocí, patriotismu a žalu rodiny a je to volba, která Poláky rozdělí. To, zda bude prezidentský pár pohřben na Wawelu mělo být spíše výsledkem celospolečenské diskuze a shody.

Historici dodávají, že v případě některých polských velikánů se rozhodovalo léta o jejich pochování na Wawelu a význam Lecha Kaczynského zatím nebyl z historického hlediska jednoznačně popsán a oceněn.

Předmětem kritiky je také to, že o uložení ostatků prezidentského páru na Wawel rozhodla rodina Lecha Kaczynského, respektive jeho bratr Jaroslav. Mnozí Poláci ale namítají, že o pochování na Wawelu nemůže rozhodovat rodina zesnulých.

Kritika je opatrná

„Kolem celé záležitosti ale nyní všichni našlapují opatrně, volí neutrální slova, ale je vidět, že na místě posledního odpočinku polského prezidenta se všichni neshodnou. S veškerou úctou k obětem tragédie nezapomínejme, že Lech Kaczynski nebyl většinově oblíbeným prezidentem. Jeho podpora u veřejnosti se před tragédií pohybovala kolem 40 procent,“ říká polský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška.

Politici nicméně vyzývají Poláky k ukončení protestů a kritiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška mluvil na Radiožurnálu o množících se hlasech v polské společnosti, které kritizují plánovaný pohřeb Lecha Kaczynského na krakovském Wawelu.

„V době státního smutku tuto debatu asi nebude nikdo otevírat. Navíc měnit logisticky náročný přílet mnoha státních delegací do krakova není na poslední chvíli jednoduché a proto si myslím, že je to definitivní věc,“ pokračuje Petr Vavrouška.

Největší pohřeb

Kromě ruského prezidenta Medveděva potvrdil svoji účast i americký prezident Barack Obama.

„Pro Poláky bylo velmi důležité, aby se pohřbu zúčastnil i americký prezident Barack Obama. Ten již svoji účast potvrdil. Poláky také potěšil prohlášením, že ‚tváří tvář tragédii se všichni cítíme Poláky,‘“ dodává Vavrouška.

Do Polska se na pohřeb chystá řada světových státníků. Polská policie tak musí zorganizovat největší bezpečnostní akci v historii země.

Petr Vavrouška, Katarína Brezovská, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme