Islandská sopka ohrožuje letecký provoz

Letecký provoz v Evropě narušila sopečná činnost na Islandu. Tamní sopka v ledovci Eyjafjallajökull včera prudce zvýšila aktivitu a vyvrhla do ovzduší obrovský mrak popela, který vítr žene na jihovýchod. Letiště v mnoha zemích proto zastavily či omezily provoz. Podle odborníků totiž může sopečný popel výrazně snížit viditelnost a ohrozit motory letadel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výbuch sopky Eyjafjallajökull na jihu Islandu

Výbuch sopky Eyjafjallajökull na jihu Islandu | Foto: AFP

K omezení leteckého provozu došlo v celé severní a západní Evropě. Švédský letecký prostor se pro všechna letadla uzavřel již od 18. hodin, tedy o čtyři hodiny dříve, než oznamovaly dřívější zprávy odpovědných institucí. Nikdo prozatím neví, kdy by mohl být letecký provoz nad Skandinávií obnoven.

Přehrát

00:00 / 00:00

O omezení letecké dopravy v Evropě a sopečné činnost na Islandu mluvili na Rádiu Česko spolupracovník Českého rozhlasu ve Skandinávii Tomáš Sniegoň a seismolog Aleš Špičák, ředitel Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Británie také uzavřela svůj letecký prostor. V Norsku byla zcela zastavena letecká doprava nejprve na severu a západě země, poté i v metropoli Oslu. Letecký provoz se zastavil i v Belgii. Zavřena jsou také letiště v německém Berlíně a Hamburgu. Omezení platí v Nizozemsku, Irsku, Francii a letadla nesmí ani do prostoru nad severním Polskem.

Český vzdušný prostor zatím není omezen

Pražské letiště Ruzyně, kam létají stroje z postižené oblasti, už počítá zrušené lety na desítky. Mluvčí Českých aerolinií uvedla, že ČSA pečlivě sledují situaci a hodlají na ni flexibilně reagovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech sopečné erupci mluvil v pořadu Stalo se dnes Ředitel Geologického ústavu AV Václav Cílek.

Český vzdušný prostor ale sopečný popel zatím nijak neovlivnil. „V současné době není český vzdušný prostor touto skutečností ovlivněn. Situaci pečlivě sledujeme. Zásadní roli má v tomto smyslu Český hydrometeorologický ústav. V případě, že by vydal varování před výskytem sopečného popela, musíme aplikovat uzavření vzdušného prostoru. Aplikovali bychom tedy stejná opatření jako v dalších zemích severní a západní Evropy,“ vysvětluje Richard Klíma z Řízení letového provozu České republiky.

Eyjafjallajökull naposledy vybuchla před 200 lety

Islandská sopka v ledovci Eyjafjallajökull prudce zvýšila svou aktivitu ve středu. Z ohrožené oblasti na jihu Islandu bylo dnes ráno evakuováno na 800 lidí. Erupce navíc vyvolala v oblasti kolem vulkánu rozsáhlé záplavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průběhu erupce islandské sopky a dopadech na leteckou dopravu mluvila v Ozvěnách dne učitelka z islandského Reykjavíku Lenka Zimmermanová a spolupracovník Českého rozhlasu Tomáš Sniegoň.

Hlavní islandská silnice, která vede při pobřeží kolem celého ostrova, byla v daném regionu uzavřena a dělníci ji na třech místech rozbili, aby mohla voda z ledovce tajícího vlivem horkých výparů z kráteru odtékat do moře a nedošlo k poškození mostů.

Aktivita vulkánu chrlícího páru a dým ani po 24 hodinách neutuchá. Sopka Eyjafjallajökull naposledy vybuchla v letech 1821 a výbuch trval dva roky. Nikdo proto neví, jak dlouho bude sopečná činnost trvat. Island je vulkanického původu a je na něm asi 140 sopek. Na třicet z nich je stále považováno za aktivní.

Igor Maňour, Tomáš Sniegoň, Helena Berková, Martina Hanáčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme