Poláci čekají hodiny, aby vzdali hold prezidentskému páru

Před prezidentským palácem ve Varšavě nepřetržitě stojí několikakilometrová fronta lidí, kteří se chtějí poklonit u rakví s ostatky manželům Kaczynským. Matka polského prezidenta, ale pořád o tragické nehodě neví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polsko se ponořilo do smutku

Polsko se ponořilo do smutku | Zdroj: ČTK

Až třináct hodin musí lidé čekat na krátký okamžik, aby mohli vzdát hold prezidentskému páru. Palác zůstane pro veřejnost otevřený až do soboty. „V sobotu odpoledne po sedmnácté hodině skončí možnost uctít památku prezidenta a jeho ženy,“ potvrdil Jacek Sasin z prezidentské kanceláře.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Polsku, které již šestý den drží státní smutek, mluvil na Radiožurnálu varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška.

Podle všeho třiaosmdesátiletá Matka Lecha Kaczynského, paní Jadwiga, stále neví o tragické smrti svého syna. Dlouhodobě leží v nemocnici a nejbližší tak nechtějí zhoršit její zdravotní stav.

Jaroslaw Kaczynski tráví každý den několik hodin v nemocnici, stará se o nemocnou matku stejně jako dřív, ale o sobotní tragédii a smrti bratra mlčí. Potvrdil to polským médiím Adam Bielan, blízký spolupracovník Jaroslawa Kaczynského.

Protesty proti pohřbu na Wawelu sílí

Polsko drží státní smutek už šestým dnem. Atmosféra žalu je všude stále patrná. Život se ale pomalu začíná normalizovat.

„Domnívám se, že to nejhorší už mají Poláci za sebou. Život se pomalu vrací do běžných kolejí, nic jiného ani Polsku nezbývá. Média, hlavně televize, nepřetržitě vysílá výhradně o souvislostech sobotní tragédie. Internetové zpravodajské portály dnes poprvé nabídly svým čtenářům i jiné informace, než ty, které se týkaly katastrofy,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška.

S tím souvisí i sílící protestní hlasy, které nesouhlasí s pohřbem prezidenta Kaczynského na krakovském Wawelu.

„Čím dál více elit veřejného života se i v době státního smutku osměluje a dává najevo svůj odmítavý názor. Řada lidí říká, že to bylo velmi unáhlené rozhodnutí pod vlivem emocí,“ pokračuje Vavrouška.

Ozvali se i příbuzní maršálka Pilsudského, v jehož kryptě měli manželé Kaczynští spočinout. Vnuk maršálka si to nepřál a tak bude sarkofág prezidentského páru umístěn v předsíni před kryptou.

Objevují se také zprávy, že Jaroslaw Kaczynski, bratr zesnulého prezidenta, by se mohl ucházet o nejvyšší post v předčasných prezidentských volbách.

„Zatím to jsou jen spekulace. Sám Jaroslaw Kaczynski se k tomu pochopitelně nevyjádřil, má teď jiné starosti. Podle dostupných informací ho k tomu ale přemlouvají jeho straničtí kolegové. O jeho případné kandidatuře se ale bude mluvit až příští týden, po pohřbu a státním smutku,“ dodává Vavrouška.

Petr Vavrouška, Katarína Brezovská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme