Polsko čeká o víkendu státní pohřeb. Přijet má půl milionu lidí

Polsko se připravuje na největší bezpečnostní akci v historii země. Ve Varšavě i Krakově pokračují přípravy víkendových smutečních obřadů za prezidenta Lecha Kaczynského a další obětí sobotního leteckého neštěstí. Do obou měst se sjedou statisíce lidí a desítky světových státníků. Pokračuje také vyšetřování letecké katastrofy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Wawel

Hrad Wawel | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Nic se nemění na tom, že manželé Kaczynští budou pohřbeni na královském Wawelu v Krakově, přestože sílí hlasy, které s pohřbem na Wawelu nesouhlasí. Ozvali se i příbuzní maršálka Pilsudského, v jehož kryptě měli manželé Kaczynští spočinout. Vnuk maršálka si to nepřál a tak bude sarkofág prezidentského páru umístěn v předsíni před kryptou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravách na státní pohřeb a vývoji ve vyšetřování pádu prezidentského speciálu mluvil na Radiožurnálu zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška.

Krakov se už chystá na akci, která s ohledem na bezpečnost státníků nemá v historii Polska obdoby. Na státní pohřeb dorazí až 70 delegací z celého světa a kolem půl milionu lidí.

Na smuteční obřady zamíří z Česka dvě delegace. Jedna poletí v sobotu do Varšavy, kde se uskuteční tryzna za všech 96 obětí tragédie. Druhá delegace, v níž má být prezident Václav Klaus, zamíří v neděli na pohřeb prezidenta a jeho choti do Krakova. Podle Klause delegaci do Krakova budou tvořit pouze čtyři osoby, včetně ochranky. Na pohřeb pojede i nový pražský arcibiskup Dominik Duka.

O účasti českých politiků na smutečních obřadech se dosud jedná. Sobotní tryzny se ale zřejmě zúčastní delegace občanských demokratů vedená Mirkem Topolánkem.

Vypomůže i ostravské letiště

Protože letiště v Polsku budou po oba víkendové dny přetížená, část smutečních hostů bude zřejmě přistávat na mošnovském letišti Leoše Janáčka v Ostravě. Oficiální žádost ale zatím nedostalo.

Pokud by ale varšavské letiště velký nápor nezvládlo, jsou ostravští dispečeři schopni do jedné hodiny zařídit přistání letadla.

Náměstek krajského policejního ředitele Dalimil Sypták pak Českému rozhlasu potvrdil, že delegacím zajistí rychlou cestu do nedalekého Polska:

„Já mohu potvrdit, že policie je připravena zvládat odbavování i zahraničních letadel. Pokud bude policie požádána, aby zajišťovala doprovod vybraných osob, zajistíme přednostní průjezd vozidel s těmito lidmi a doprovodíme je na místo určení.“

Vyšetřování pokračuje

Podle ruských médií z dosavadního vyšetřování vyplívá, že na piloty prezidentského speciálu nebyl vyvíjen žádný tlak, aby přistály ve Smolensku v tak husté mlze. Při manévrování ale pravděpodobně chybovali.

Vojenské letadlo dnes do země přivezlo ostatky dalších 34 lidí včetně bývalého polského prezidenta v emigraci Ryszarda Kaczorowského. Letadlo přivezlo také osobní předměty prezidentského páru, které se našly na místě katastrofy.

Andrea Brtníková, Petr Vavrouška, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme