V Evropě je zrušena až čtvrtina letů. Kvůli sopce na Islandu

Aktivita islandské sopky ochromila letecký provoz na severozápadě Evropy. Ve čtvrtek večer začala doprava kolabovat také ve střední části kontinentu. Sopka v ledovci Eyjafjallajökull ve středu prudce zvýšila aktivitu a vyvrhla do ovzduší obrovský mrak popela, který vítr žene na jihovýchod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sopka Eyjafjallajökull. Island.

Sopka Eyjafjallajökull. Island. | Foto: AFP

Provoz už zastavily letiště ve Velké Británii, Belgii, Nizozemsku, Dánsku, Švédsku a naposledy ve Finsku. Spojené království v noci prodloužilo zákaz většiny letů nad britskými ostrovy do dnešního večera. Provoz pak omezily také na letištích v Irsku, Francii a nově také na severu Polska a Německa.

Pražské letiště Ruzyně, kam létají stroje z postižené oblasti, už počítá zrušené lety na desítky. Mrak se stále přemisťuje a omezení v leteckém provozu mohou být ještě rozšířena.

Letiště Praha má nahlášeno zrušení letů například do Osla, Edinburghu, Londýna, Leedsu, Manchesteru, Amsterodamu nebo Dublinu. Ve čtvrtek večer byly zrušeny také některé lety do Německa. Popel z Islandu bude letecký provoz ovlivňovat i dnes ráno.

„Zrušené linky se dotýkají Amsterodamu, Paříže, Göteborgu, Kolína a nově přibyly Vilnius a Hamburk,“ přiblížila mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Řízení letového provozu je podle jeho mluvčího Richarda Klímy připraveno v případě, že mrak dorazí nad české území, uzavřít letový prostor. Odborníci totiž tvrdí, že sopečný popel může výrazně snížit viditelnost a ohrozit motory letadel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Podle evropského úřadu pro bezpečnost letového provozu Eurocontrol byla nebo bude zrušena zhruba čtvrtina všech letů v Evropě. V pátek se předpokládá zrušení poloviny letů mezi USA a Evropou. Eurocontrol předpokládá, že chaos na evropském nebi by mohl trvat ještě další dva dny.

Ohrožená je i schůzka ministrů financí EU

Omezení leteckého provozu v Evropě může narušit jednání unijních ministrů financí. Ti se dnes scházejí na neformální schůzce v Madridu. Zrušení letů z části Evropy ale může zhatit účast některých šéfů státních pokladen na jednání o větší koordinaci národních ekonomik a plánu pomoci Řecku.

Už na dopoledne je naplánované setkání ministrů financí zemí eurozóny. Komisař pro hospodářské záležitosti Oli Rehn jim má představit první návrhy na silnější koordinaci národních ekonomik. Jeho přílet je ale v ohrožení.

Bruselské letiště má být mimo provoz až do večera. Španělské předsednictví zatím ujišťuje, že se program neformální schůzky ministrů financí nemění. Kdo se na ní ale opravdu dostaví a kdo ne, se uvidí až během dopoledne.

Mrak postupuje pomalu

Obrovský mrak sopečného popela je ve výšce šesti kilometrů a postupuje přes severní polovinu Evropy na východ. Kvůli slabému větru ale jenom pomalu.

Aktivita vulkánu chrlícího páru a dým navíc zatím neutuchá. Pokračující erupce sopky v ledovci na jihu Islandu si proto vynutila další vlnu evakuace. Civilní ochrana nařídila vystěhování asi sedmi set lidí z oblastí ohrožených záplavami z ledovce taveného sopkou.

Sopka Eyjafjallajökull naposledy vybuchla v letech 1821 a výbuch trval dva roky. Nikdo proto neví, jak dlouho bude sopečná činnost trvat. Island je vulkanického původu a je na něm asi 140 sopek. Na třicet z nich je stále považováno za aktivní.

Pavel Novák, Zdenka Turková, Jan Prokeš, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme