Letecká doprava nad Českem se kvůli prachu ze sopky zastavila

Sopečný prach z Islandu, který ochromil letecký provoz nad většinou Evropy, už dorazil i na území Česka. Řízení letového provozu ve 13 hodin uzavřelo vzdušný prostor republiky pro velké dopravní stroje, hodinu před tím se zastavily veškeré lety i v Praze-Ruzyni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erupce sopky ruší lety po celé Evropě

Erupce sopky ruší lety po celé Evropě | Foto: AFP

V 10 hodin se kvůli sopečnému oblaku z Islandu zastavil provoz na severozápadě Česka, v poledne přestala odbavovat lety Ruzyně a o hodinu později se vzdušný prostor nad republikou uzavřel úplně, potvrdil Radiožurnálu Richard Klíma z Řízení letového provozu.

Výjimku měla pouze letadla, která směřovala do Brna a Ostravy, po 14. hodině se ale letiště uzavřela i tam.

V historii České republiky se podle Klímy jedná o první podobnou událost, kdy musel být český vzdušný prostor uzavřen vinou sopečného popela. Jde také zřejmě o vůbec největší uzavírku kvůli přírodním živlům v dějinách českého letectví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální omezení v letecké dopravě kvůli sopečnému popelu shrnuje redaktor Radiožurnálu Ondřej Bouda

Omezení neplatí pro záchranné vrtulníky a rekreační a sportovní letadla. Pohybují se totiž nízko a mrak prachu je neohrožuje. Meteorologové také uvedli, že při zemi by se koncentrace škodlivin v ovzduší neměly zhoršit.

Podle reportéra Radiožurnálu jsou na Ruzyni tisíce lidí, kteří se svého letu nedočkali. U přepážek jednotlivých dopravců stojí dlouhé fronty, pasažéři se snaží své letenky přebukovat na jindy. Některé společnosti dokonce vracejí zpět peníze.

Letecké společnosti jen za dnešek zruší na Ruzyni přes 180 odletů a stejný počet příletů. Letiště Praha podle mluvčí Michaely Lagronové posílilo telefonní centrálu a radí cestujícím, aby pro aktuální informace volali číslo 220111888 a sledovali webové stránky.

Letadla nelétají prakticky nad celou severní Evropou, Velkou Británii, téměř celým Německem, uzavřený je vzdušný prostor Polska a nově se přestane létat také nad Rakouskem. Evropská letová služba Eurocontrol oznámila, že narušení letecké dopravy nad Evropou potrvá minimálně dalších 24 hodin.

Dopoledne úřady zastavily provoz i na největším středoevropském letišti ve Frankfurtu. Většina letadel směřujících na tuto strategickou křižovatku má být podle řízení letového provozu odkloněna do Mnichova. Právě na jih Německa se ale podle meteorologů stáčí také mrak sopečného popílku.

Omezení ohrožuje program pohřbu polského prezidenta

Mrak popela může také zásadně ovlivnit smuteční víkendové akce v Polsku. Uzavřené je totiž i letiště v Krakově, které má přijímat letadla delegací mířících na pohřeb tragicky zesnulého polského prezidenta Lecha Kaczynského a jeho choti.

Prezidentská kancelář ale oznámila, že o odložení nedělního státního pohřbu se zatím neuvažuje. „Takový scénář zatím neexistuje a přeložení pohřbu na jiný termín by bylo absolutně krajním řešením,“ uvedl zástupce kanceláře Jacek Sasin.

Před polskou ambasádou v Praze | Foto: ČTK

Bílý dům situaci nepřetržitě monitoruje a s nedělním příletem Baracka Obamy do Krakova nadále počítá. Jak ale dodávají bezpečnostní experti, už v předstihu se musí do Polska dopravit například limuzíny amerického prezidenta a právě to by mohlo nakonec účast Obamy na státním pohřbu ovlivnit.

Do potíží se kvůli erupcím islandské sopky dostala taky německá kancléřka Angela Merkelová. Ta je na cestě z návštěvy Spojených států a neví, kde bude její armádní speciál moci odpoledne dosednout. V německé metropoli Berlíně to ale každopádně nebude.

Situace srovnatelná se zářím 2001

Jak ve vysílání Radiožurnálu řekl analytik Vít Doležálek se serveru Měšec.cz, současné komplikace v letecké dopravě jsou srovnatelné jen se situací po teroristickém útoku na New York v roce 2001.

“Bohužel již teď je situace mnohem horší, zhoršuje ji navíc to, že je nepředvídatelný konec omezení a těžce se odhaduje jeho rozsah. V době, kdy se zvedá letecký průmysl, neočekávaně přichází další pohroma,“ podotkl Doležálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech sopečné činnosti na Islandu hovořili v Ozvěnách dne Radiožurnálu letecký analytik Vít Doležálek a vulkanolog Aleš Špičák

Odborníci upozorňují, že sopečný popel s malými úlomky kamínků, ledu a písku může nejen výrazně snížit viditelnost, ale ohrozit i motory letadel.

Podle Doležálka se dva takové případy staly v 80. letech. „Došlo u čtyřmotorových letounů, to znamená letounů velmi bezpečných, k obrovským výpadkům na motorech, kvůli čemuž byly letouny neovladatelné. Proto není toto žádné imaginární nebezpečí, všechna bezpečnostní opatření jsou naprosto na místě,“ zdůraznil analytik.

Aktivita vulkánu Eyjafjallajökull chrlícího páru a dým zatím neutichá. Pokračující erupce sopky v ledovci na jihu Islandu si proto vynutila další vlnu evakuace. Civilní ochrana nařídila vystěhování asi 700 lidí z oblastí ohrožených záplavami z ledovce taveného sopkou.

Podle islandských expertů by sopka mohla chrlit popel ještě několik dní i týdnů. Úřady tak nemohou říci, kdy bude zase severoevropský vzdušný prostor pro letadla bezpečný. Potvrzuje to i vulkanolog Aleš Špičák z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

“Jak se mrak vyvine, vždy záleží na tom, kolik magmatu se k povrchu dostává. Někdy to může být až několik kilometrů krychlových materiálu, což je množství velmi těžko představitelné,“ uvedl Špičák.

Nejsilnější výbuchy vulkánů v minulosti podle něj dokonce zapříčinily to, že mrak obstoupil celou zeměkouli a způsobil klimatické problémy trvající několik let. „Těžko říct, zda se islandský vulkán může do takto silné aktivity vyvinout, ale patrně nikoliv,“ dodal vulkanolog.

Jiří Hošek, Petr Vavrouška, Martin Hromádka, Jan Herget, Libor Procházka, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme