Vítězem předvolební televizní debaty v Británii je lídr liberálních demokratů

Ve Velké Británii se večer uskutečnila první ze tří televizních debat předáků hlavních politických stran před britskými parlamentními volbami. Průzkumy, které jsou po debatě k dispozici, přisuzují vítězství lídrovi liberálních demokratů Nicku Cleggovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé přicházejí na první televizní debatu tří vůdců hlavních britských politických stran

Lidé přicházejí na první televizní debatu tří vůdců hlavních britských politických stran | Foto: AFP

V devadesátiminutové diskusi vystoupili labouristický premiér Gordon Brown, předák konzervativců David Cameron a šéf liberálních demokratů Nick Clegg.

„Debata se měla soustředit na domácí politiku, nicméně protože všichni tři lídři odpovídali na otázky publika, tak se dotkla opravdu téměř všech předvolebních témat,“ přiblížila na Rádiu Česko londýnská spolupracovnice ČRo Ivana Kottasová.

Přehrát

00:00 / 00:00

První předvolební televizní debatu v Británii přiblížila na Rádiu Česko londýnská spolupracovnice ČRo Ivana Kottasová.

Připomněla, že volby v Británii se konají 6. května a očekávání před debatou byla veliká, protože šlo o vůbec první předvolební televizní diskusi v zemi. Pro Brity, kteří jsou zvyklí na velmi emotivní a hučné debaty v parlamentu, mohla být podle ní trochu zklamáním.

„Diváci museli dodržovat přísná pravidla, například se nesmělo tleskat či jinak dávat najevo svůj souhlas či nesouhlas. Takže to napohled byla trošku nuda. Na druhou stranu byla díky tomu debata velice věcná,“ uvedla Kottasová.

Všechny průzkumy, které jsou po debatě k dispozici, přisuzují vítězství lídrovi liberálních demokratů Nicku Cleggovi. „Pro něj byla včerejší debata skvělou příležitostí, jak oslovit masy voličů. Liberální demokraté totiž proti labouristům a konzervativcům nedostávají v médiích tolik prostoru,“ přiblížila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britskou předvolební televizní debatu jsme v Ozvěnách dne rozebrali také s analytikem ČRo Milanem Slezákem.

Podle pozorovatelů se tím ale ukazuje, jak málo mají televizní debaty společného s realitou, když podle diváků zvítězil Clegg, jehož strana ale ve volbách samotných žádnou šanci na vítězství nemá.

„To je problém televizních diskusí. Nemůžeme z nich dělat přílišné závěry. Ale na druhé straně pro Nicka Clegga to byla zlatá příležitost, které využil,“ uvedl v Ozvěnách dne komentátor Radiožurnálu Milan Slezák.

Hlavni téma kampaně je ekonomika

Včerejší debata se týkala všech témat, ale podle Kottasové se kampaň orientuje zejména na ekonomické otázky a všechny tři nejsilnější strany se snaží lákat voliče na co nejrychlejší cestu z krize.

„Připomenu, že britská ekonomika je na tom po krizi velmi špatně. Potýká se především s rostoucím státním dluhem a vysokou zadlužeností domácností,“ uvedla Kottasová.

Co se tyče volebních preferencí, většina průzkumů přisuzuje konzervativcům mezi 37 a 40 procenty. Labouristické preference se drží kolem 30 procent a liberálům přisuzují průzkumy kolem 20 procent.

„Kdyby byly volby dnes, konzervativci by dokázali sestavit vládu s těsnou většinou. Hranice, kdy by se jim to nepodařilo je zhruba 35 procent hlasů, takže je to napínavé,“ uvedla z Londýna spolupracovnice Českého rozhlasu.

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme