Německé letecké společnosti se bouří proti zákazu letů

Minimálně do nedělní 20. hodiny zůstane nebe nad Německem uzavřené. Tamní letecké společnosti proti tomu ale protestují, protože podle jejich názoru mrak sopečného popela vzdušnou dopravu neohrožuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo Travel Service. Ilustrační foto

Letadlo Travel Service. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

„Ani škrábanec“ se prý nenašel na pohonných jednotkách strojů společností Lufthansa a Air Berlin při zkušebních letech napříč Německem. Němečtí vzdušní dopravci si stěžují, že neexistují hodnověrné údaje o hustotě sopečného popílku ve vzduchu.

Šéf společnosti Air Berlin Joachim Hunold se v listu Bild am Sonntag rozčiluje, že k uzavření německého vzdušného prostoru došlo na základě jediného údaje. Ten navíc podle Hunolda pocházel z počítačové simulace londýnského Vulcanic Ash Advisory Centre.

Předseda představenstva Air Berlin rovněž nechápe, proč německé úřady nevzaly v potaz výsledky sobotních zkušebních letů.

Lufthansa pak obvinila z nečinnosti spolkové ministerstvo dopravy a nevyloučila, že bude požadovat náhradu za vzniklé mnohamilionové škody.

Také Air France vyzkoušela testovací let

Meteorologové nicméně nadále označují situaci za nestabilní. Mění se síla a směr větru. Nedá se stoprocentně předpovědět pohyb sopečného mraku, ani to, kdy se naředí tak, že se bude moci bezpečně létat.

Rovněž francouzská společnost Air France se rozhodla pro testovací let. Odpoledne vzlétl Airbus A 320 bez cestujících. Ke zkušebním startům se chystá dalších 7 strojů. Pohybovat se mají v různých výškách a po přistání projdou přísnou kontrolou.

Nervozita se ve Francii zvětšuje. V cizině je totiž 150 000 Francouzů, kteří se zatím nemají jak vrátit domů. V médiích začala diskuse o tom, jestli by neměli mít nárok na odškodnění.

Některá letiště na jihu Francie už byla otevřena pro komerční lety.

Jiří Hošek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme