Britové pošlou pro své občany uvízlé na kontinentu námořnictvo

Popel, který se šíří z Islandu, nadále komplikuje leteckou dopravu v Evropě. Velká část evropských letišť zůstává zavřená, některé země zatím neotevřely své vzdušné prostory a řeší, jak dostat zpět domů své občany, kteří kvůli prachu z Islandu zůstávají v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letištích panuje chaos

Na letištích panuje chaos | Foto: AFP

Britská vláda už včera projednávala plán, jak dostat domu dvě stě tisíc Britů. „Krizový štáb se dohodl na tom, že akce zapojí tři lodě britského královského námořnictva. Zároveň britské ministerstvo zahraničí posílá své diplomaty ze zastupitelských úřadů v zahraničí na velká letiště, kde by měli pomáhat britským občanům s řešením situace,“ řekla spolupracovnice Českého rozhlasu Ivana Kottasová, která patří k těm, kdo se nemohou zpět na britské ostrovy dostat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivana Kottasová a Filip Kanda ve Světě o třetí.

Britové by chtěli využít hlavně Španělsko, které zatím svůj vzdušný prostor neuzavřelo. Letecká doprava v Británii stojí už pátý den v řadě. Podle neoficiálních informací zůstalo v zahraničí na dvě stě tisíc Britů, kterým se zatím nepodařilo vrátit zpátky.

Připraveno pomoci cestujícím je i české ministerstvo zahraničí. „Zastupitelské úřady v jednotlivých zemích už spolupracují s dalšími úřady členských zemí EU a hledají koordinovaný postup,“ řekl mluvčí českého ministerstva zahraničí Filip Kanda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci, kterou způsobil islandský vulkán Eyjafjallajökull, sleduje také Ondřej Bouda.

Čeští občané se mohou na zastupitelské úřady v jednotlivých zemích obracet čtyřiadvacet hodin denně. „Většinou se jedná o pomoc tlumočení, pomoc s organizováním a podobně,“ pospal Kanda. Zatím se na úřady obrátili cestující v Moskvě, Soulu, ale i v Evropě, například v Řecku nebo v Paříži.

Martin Křížek, Ondřej Bouda, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme