K Evropě se zřejmě blíží další mrak sopečného popela

Jeden mrak popílku z aktivního islandského vulkánu se víceméně rozptýlil, druhý je na obzoru - a správci evropského vzdušného prostoru zůstávají ve střehu. V některých zemích, včetně České republiky, se letový provoz znovu pomalu rozbíhá, nebe nad severní částí kontinentu je ale dál pro aerolinky uzavřené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sopka Eyjafjallajökull na Islandu

Sopka Eyjafjallajökull na Islandu | Zdroj: ČTK

To platí do značné míry i pro britské ostrovy, kde čekají příchod dalšího mraku, který vypustila sopka na jihu Islandu. Tam donedávna působila vulkanoložka Pavla Dagsson Waldhauserová, která v Ozvěnách dne podrobně přiblížila činnost sopky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Erupci islandské sopky vysvětlila v Ozvěnách dne vulkanoložka Pavla Dagsson Waldhauserová a o leteckém provozu mluvila náměstkyně ministra dopravy Dita Schautová

„První dny byly velmi klidné, charakterizované lávovými fontánami havajského typu,“ řekla Waldhauserová. „Dokud bude láva vytékat a erupce nepřestane, tak se nemáme čeho bát, protože nebudou zablokovány průchody.“

Upozornila ale na spojitost s dalším vulkánem poblíž, sopkou Katla, jejíž erupce bývají pětkrát a ž dvacetkrát nebezpečnější. „Katla má eruptivní periodicitu 40 až 80 let a zatím poslední byla v roce 1918.“

Popel míří na jihovýchod

Erupce pokračuje a otřesy sopky dokonce mírně zesílily, ale oblak popela už se zmenšuje a nedosahuje ani takové výšky jako včera, když ještě nad sopkou stoupal do 6 000 metrů - dnes už dosahuje jen 5 000 metrů. Bohužel povětrnostní podmínky jsou ale takové, že popel znovu míří na jihovýchod směrem k hlavním leteckým trasám nad Evropou, což není dobrá zpráva - a některé země proto znovu musely zavřít svá letiště.

Dnes ráno svá letiště znovu uzavřelo Finsko, které je včera stejně jako Česká republika zpřístupnilo, ale na základě aktuální situace je znovu uzavřelo minimálně až do dnešních pěti hodin odpoledne. Nový mrak popela ohrožuje také Norsko, které proto ráno také znovu uzavřelo svůj vzdušný prostor, tedy alespoň jeho část na jihozápadě země, přelétávat se ale podle dostupných informací stále může nad Oslem, a v Dánsku zůstalo letiště úplně zavřené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letecká doprava nad Evropou i její vyhlídky byly také tématem Světa o jedné Rádia Česko

K uzavření letového prostoru nový mrak přinutil také Polsko, které muselo opět přestat létat a komplikovaná je situace v Británii, kde musela zůstat zavřená většina letišť v četně londýnského, dopoledne proto fungovala jen skotská letiště a severonalgický Newcastle. Irsko nakonec také zůstává zavřené a čeká do dvou hodin odpoledne, jak se situace vyvine.

Lépe je na tom zatím střed a jih Evropy, Itálie i Španělsko létají, stejně jako Slovensko a Česká republika, v noci otevřelo svůj vzdušný prostor Švýcarsko a ráno Lotyšsko. Ale například Německo zůstává opatrné, a v poledne prodloužilo uzávěru svého leteckého prostoru až do osmi hodin večer.

Letiště v Bruselu je otevřené

Ze vzdušné paralýzy se vzpamatovává také bruselské letiště Zaventem. Dnes má odbavit skoro 25 tisíc cestujících. Zítra by to už měl být dvojnásobek. Podle správy letiště je zatím odbavení pasažérů klidné.

Bruselské letiště pro dnešek počítá se 113 přílety a vypravením 120 letadel. Už zítra by jich mělo být víc a letiště má odbavit 45 tisíc cestujících. Belgická společnost Brussels Airlines se snaží nejdříve dostat zpět domů cestující uvízlé v afrických destinacích. Přiznává ale, že jí to může trvat i tři dny. Pokud ovšem vydrží současná situace a nebe nezastře nový mrak sopečného prachu.

Armáda najala 260 místný Airbus a poslala jej pro Belgičany uvízlé v senegalském Dakaru. Otevřené je i letiště v Charleroi využívané nízkonákladovými společnostmi. Podle televize RTL-TVi přijalo ale zatím jen jedno letadlo z Casablanky. Největší operátor na tomto letišti irský Ryanair chce lety obnovit zítra odpoledne.

Evropská letová služba Eurocontrol očekávala, že by dnes mohlo v Evropě odstartovat až 60 procent běžných letů nad kontinentem, ale otázkou je, jaká bude realita a jak se bude v dalších hodinách vyvíjet počasí.

Náměstkyně ministra dopravy Dita Schautová, která má na starosti i sekci letecké dopravy, počítá s tím, že provoz na letišti v Ruzyni se bude normalizovat. „Samozřejmě za předpokladu, že se nezmění činnost sopky s tím, že musíme vzít do úvahy destinace v bezletové zóně, kam není možné nyní létat.“

Milan Kopp, Pavel Novák, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme