Belgičtí poslanci hlasují o zákazu nošení burky na veřejnosti

Belgický federální parlament dnes bude hlasovat o zákazu nošení vše zahalujících oděvů na veřejnosti. To se týká i tradičního oblečení muslimských žen burky a nikábu. Návrh zákona už v březnu schválil klíčový výbor pro vnitřní věci parlamentu. Myšlenka získala podporu napříč politickým spektrem, proto je pravděpodobné, že zákon podpoří většina poslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muslimky

Muslimky | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Zákon se ani o burce ani o nikábu výslovně nezmiňuje. Pod pokutou až 25 eur a hrozbou až sedmidenního vězení zakazuje ale nošení oděvů, které zahalením tváře znemožňují identifikaci občana.

Nový právní předpis mluví o zákazu nošení takového oblečení na veřejných místech. Muslimské organizace pochopily, že se jedná hlavně o zákaz nošení burky a nikábu. Poukazují ale na to, že v Belgii jde o marginální jev. Neexistují oficiální statistiky, ale počet žen, které nosí burku nebo nikáb se odhaduje na desítky.

Pokud parlament zákon přijme, mohl by zákaz začít platit už v létě. Belgie by tak byla první evropskou zemí, která by toto pro starý kontinent neobvyklé oblékání muslimských žen zakázala.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme