Německý ministr čelí vyšetřování kvůli náletu v Afghánistánu

Vyšetřovací výbor Spolkového sněmu pro takzvanou ‚kunduzskou aféru‘ si na dnešek předvolal ministra obrany Karla-Theodora zu Guttenberga. Ten čelí obvinění, že mlžil při vyšetřování náletu, který v září loňského roku zabil v severním Afghánistánu na 142 lidí. Předpokládá se, že hvězda německé politiky tlak ustojí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bundestag

Bundestag | Foto: Jiří Hošek

Guttenberg by měl odpovědět na dva klíčové dotazy: Proč kontroverzní nálet označil nejprve za ‚vojensky přiměřený‘ a posléze svůj názor o 180 stupňů změnil. Poslance bude taky zajímat, za jakých okolností se ministr rozhodl propustit generálního inspektora bundeswehru Schneiderhana a svého náměstka Wicherta.

Podle Guttenberga mu oba muži tajili poznatky o vyšetřování náletu. Generál Schneiderhan ale tvrdí, že ministrovi všechny dostupné informace na požádání dodal.

Šéf resortu obrany za bavorskou CSU má silnou podporu médií i samotných vojáků bundeswehru. Na ty zapůsobil svým počínáním po nedávných ztrátách německého kontingentu v Afghánistánu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme