Druhá britská předvolební debata přilákala k televizi miliony diváků

Miliony diváků přilákala ve Velké Británii k televizním obrazovkám v pořadí už druhá předvolební diskuse lídrů tří hlavních britských politických stran. Tentokrát byla hlavním tématem zahraniční politika.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gordon Brown

Gordon Brown | Foto: The Council of the European Union

Debata labouristického premiéra Gordona Browna, šéfa liberálních demokratů Nicka Clegga a předsedy konzervativců Davida Camerona byla stejně jako minulý týden velice klidná a věcná. „Diváci nesmějí tleskat pískat ani jinak projevovat své názory,“ přiblížila na Rádiu Česko londýnská spolupracovnice Ivana Kottasová.

Lídři podle ní odpovídali na otázky ohledně Iráku, Afghánistánu, Evropské unie a dotkli se i témat jako je globální oteplování a terorismus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Druhou britskou předvolební debatu přiblížila na Rádiu Česko londýnská spolupracovnice Ivana Kottasová.

„Všichni tři se dokáží shodnout jen na několika základních principech a tématech, která jsou klíčová pro získání voličů. Například globální oteplování, které je pro mladé Brity velkým tématem,“ uvedla.

Cíle všech tří politických stran jsou velice podobné, ale cesty jak jich dosáhnout se velmi různí. „Při včerejší debatě byly tyto rozdíly vidět především při diskusi o válce v Iráku a také o Evropské unii. „Zatímco konzervativci jsou velmi euroskeptičtí, liberální demokraté a labouristé jsou více proevropští,“ vysvětlila.

Minulý týden voliče nejvíc zaujalo vystoupení lídra Liberálních demokratů Nicka Clegga. Zejména proto, že narozdíl od předsedů dvou hlavních stran nedostává v médiích tolik prostoru. Tentokrát už tuto výhodu podle Kottasové neměl.

„Průzkumy naznačují, že včerejší debata byla mnohem vyrovnanější. Některé označují za vítěze Clegga, jiné Camerona,“ uvedla z Londýna spolupracovnice ČRo Ivana Kottasová.

Katarína Brezovská, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme