Svět si připomíná výročí jaderné havárie v Černobylu

Přesně 24 let dnes uplynulo od nejhorší jaderné havárie v historii. Nevhodná konstrukce a zásadní chyby personálu vedly v roce 1986 k výbuchu reaktoru v sovětské elektrárně Černobyl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modlitba za Černobyl

Modlitba za Černobyl | Foto: Václav Vašků

Výročí havárie každoročně připomíná otázku bezpečnosti jaderné energetiky. Její zastánci zdůrazňují technologický pokrok.

Odpůrci zase mluví o možném selhání člověka a o nevyjasněné otázce, co s jaderným odpadem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Igorem Kostinem, prvním reportérem, který zkázu v Černobylu vyfotil

Bělorusko, Ukrajina a Rusko mezitím stále vynakládají obrovské částky na léčení nemocných i na obnovu ozářeného území.

Do ovzduší se v Černobylu dostalo 400krát víc radioaktivity než po výbuchu v Hirošimě. Radioaktivní spad se rozšířil téměř po celé Evropě.

Zprávu o nehodě jako první zveřejnilo Švédsko. Pracovníci jaderného zařízení tam na svém oblečení našli radioaktivní částice. Moskva o havárii oficiálně promluvila až po 18 dnech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová ve Světě o deváté

Dodnes se nepodařilo přesně určit, kolik obětí si uvolnění radioaktivity od té doby vyžádalo. Konzervativní vědci mluví o desítkách lidí, ekologické organizace až o desítkách tisíc.

Šok pro jaderný průmysl

Podle ředitelky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové byl Černobyl ‚docela slušným šokem‘ pro tehdejší jaderný průmysl. Řekla to v rozhovoru pro Rádio Česko.

„Málokdo si dovedl představit, že neúcta k té jaderné energii by mohla vést až tak daleko, že dojde k takovéhle havárii.“

„Svým způsobem to tedy bylo takové i prozření, že k té technologii se člověk musí chovat se znalostmi, pokorou, úctou, a musí být obsluhována opravdu velmi motivovanými lidmi a ta priorita bezpečnosti tam v každou chvíli musí existovat a musí být vymáhána,“ uvedla Drábová.

Martin Hromádka, Martina Hanáčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme