V Polsku se množí spekulace o havárii prezidentského letounu

Polsko stále ještě nezná příčiny pádu prezidentského letounu u západoruského Smolensku. Dnes by měl o vyšetřování poprvé veřejně promluvit premiér Donald Tusk. V Polsku se už několik dnů mluví o videu z doby těsně po havárii, které na internetu zhlédl už skoro milion lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky polského letadla po havárii u Smolenska

Trosky polského letadla po havárii u Smolenska

Na velmi rozmazaných záběrech autoři videa zakroužkovávají údajné tajemné postavy a prý ještě živé cestující. Z videa se do zvuku sirény údajně ozývá střelba a výkřiky "Dej mi zbraň" a "Nezabíjejte nás".

Přehrát

00:00 / 00:00

O spekulacích ohledně havárie polského vládního letadla mluvila na Rádiu Česko polská novinářka Joanna Czaplinská

K tomu se v médiích připojují spekulace prý ze zdrojů amerických tajných služeb, že přeživší Poláky postřílela ruská tajná služba FSB. Video už začala zkoumat polská vojenská prokuratura. Plukovník Jerzy Artymiak řekl, že záběry nelze brát na lehkou váhu.

Podle polské novinářky Joanny Czaplinské vyšetřovatelé prohlásili, že nebudou vylučovat žádnou ani tu nejpodivnější teorii.

„Vyšetřování se vede několika směry a i toto video bylo analyzováno. Navíc se objevilo i v ruské televizi, takže ho určitě zkoumají i ruští vyšetřovatelé,“ řekla Czaplinská.

Nové teorie se objevují obden

Na výsledky si ale budeme asi muset delší dobu počkat. V Polsku totiž začíná volební kampaň a zveřejnění jakýchkoli částečných výsledků vyšetřování by mohlo být zneužito.

V Polsku se přitom spekuluje o dalších okolnostech nehody. Běloruský novinář údajně krátce po katastrofě vyfotil ruské vojáky, jak vyměňují žárovky osvětlení na ranveji smolenského letiště. Další teorie zase spekuluje o možném teroristickém útoku na počítačové zařízení letounu.

Podle novinářky Czaplinské se ovšem podobné teorie v Polsku objevují každý druhý den.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme