Němci diskutují o zákazu náboženských symbolů ve školách

V Německu pokračuje diskuse o používání náboženských symbolů ve školách. Rozproudila ji nová ministryně pro sociální věci v Dolním Sasku Aygül Özkanová. Tato politička tureckého původu se v rozhovoru pro týdeník Focus vyslovila pro odstranění křesťanských symbolů ze škol. Do školy podle ní nepatří ani krucifixy, ale ani muslimské šátky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolková republika Německo

Spolková republika Německo | Foto: Emanuel Macoun

Özkanová je šíitská muslimka, která je členkou německé křesťanské demokratické strany CDU.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Šonka v pořadu Stalo se dnes.

Tentokrát ale svými výroky poměrně přestřelila. Kvůli odezvě, které vyvolaly i uvnitř samotné strany, musela Özkanová některá svá vyjádření vzít zpět.

Özkanová se za svá slova omluvila s tím, že nezná dobře situaci v Dolním Sasku, protože pochází z Hamburku.

Německá veřejnost se k otázce používání náboženských symbolů ve školách staví rozporuplně. Debata ostatně nadále probíhá i mezi politiky a je stále otevřená.

Zatím je situace taková, že krucifixy určitě zůstanou v nábožensky financovaných školách a dále ve školách, kde se na ně ve výuce nepoukazuje, ale jsou pouze kulturním symbolem. Krucifixy ale nebudou tam, kde až do této doby nebyly.

Martin Dorazín, Alice Kottová, Jaroslav Šonka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme