Belgii pravděpodobně čeká vyhlášení předčasných voleb

Belgie hledá cestu z vládní krize. Do té se dostala minulý týden, když kabinet premiéra Yvese Leterma podal demisi. Král Albert druhý ji po několikadenním váhání přijal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgie - sídlo vlády v Bruselu

Belgie - sídlo vlády v Bruselu

Důvodem pádu vlády byl odchod jedné z vlámských stran z koalice kvůli neshodám o rozdělení volebního obvodu okolo Bruselu. Dnes se má sejít federální parlament, který ale král pravděpodobně vyzve, aby se rozpustil. Tím by se otevřela cesta k předčasným volbám.

Podle některých belgických politologů a většiny médií už není otázkou, jestli předčasné volby budou. Jde jen o to, kdy. Nabízejí se termíny 6. nebo 13. června.

Podle 3 roky starého rozhodnutí ústavního soudu se má ale do příštích voleb vyřešit otázka rozdělení bruselského volebního obvodu. Právě ta byla příčinou rozpadu vlády.

Federální parlament by o oddělení vlámských obcí kolem Bruselu od dnešního dvojjazyčného volebního obvodu ještě mohl stihnout hlasovat. Vlámové v něm mají většinu.

I pokud dojde k volbám, podle odstupujícího premiéra Yvese Leterma, to neohrozí výkon předsednictví Radě Evropské unie, kterého se Belgie ujme v červenci.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme