Nová maďarská vláda bude mít o polovinu méně ministerstev

V Maďarsku by mohla začátkem června fungovat nová vláda v čele s Viktorem Orbánem. Jeho strana, konzervativní Fidesz, jasně zvítězila v parlamentních volbách. O ministrech se zatím spekuluje, složení kabinetu oznámí Orbán v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Orbán

Viktor Orbán | Zdroj: ČTK

Prezident László Sólyom včera Viktora Orbána oficiálně pověřil sestavením nové vlády. Oznámil také, že na ustavujícím zasedání nového parlamentu navrhne Orbána do funkce premiéra. První zasedání nově zvoleného parlamentu je předběžně stanoveno na 14. května.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném složení nové maďarské vlády hovořil na Rádiu Česko spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek

Podle Orbána má nová vláda symbolizovat úplně nový přístup k řízení státu. Zdůraznil, že to nebude vláda oligarchů a že on osobně nebude šéfem země nebo nějakého podniku, ale pouze kabinetu.

Počet ministerstev se s největší pravděpodobností sníží na osm, zatímco nyní jich je dvakrát tolik. Do tří takzvaných vrcholových ministerstev budou zahrnuty menší resorty na úrovni státních tajemníků. Například pod ministerstvo národního hospodářství budou patřit i finance a obnovitelné energie.

Ministrem národního hospodářství by mohl být člověk, který již zastával tuto funkci v první Orbánově vládě v letech 1998 až 2002. György Matolcsy je uznávaným umírněným politikem. Ministerstvo vnitra by měl vést Sándor Pintér, rovněž člen první Orbánovy vlády.

Zajímavý bude i takzvaný humánní resort, kam bude patři zdravotnictví, školství a sociální věci, ale i kultura. Další výraznou novinkou je účast rumunského občana Gézy Szöcse, spisovatele ze Sedmihradska, který by měl být státním tajemníkem pro kulturu.

Novinkou jsou vicepremiéři

Nově vznikne funkce vicepremiéra, která dosud v Maďarsku neexistovala. Teď mají být hned dva. Jedním z nich bude vrcholný představitel Fideszu Tibor Navracsics. Ten se zároveň stane ministrem pro veřejnou správu a spravedlnost a jeho resort převezme kompetence úřadu vlády, který měl dosud široké pravomoci.

Druhým vicepremiérem pravděpodobně bude předseda Křesťanskodemokratické lidové strany Zsolt Semjén, který na sebe v posledních letech upozornil kontroverzními návrhy, například na zrušení nedělních otvíracích dob v obchodech.

Z hlediska sousedů by mohlo být zdrojem napětí zase to, že Semjén často v parlamentu hovoří o „odtrhnutých územích, na kterých žijí odtrhnuté části maďarského národa“. Má tím na mysli maďarské menšiny, které se ocitly v sousedních státech po Trianonské smlouvě.

Gregor Martin Papucsek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme