Život v Řecku ochromila generální stávka

V Řecku pokračuje dvoudenní generální stávka. K veřejným zaměstnancům se přidali odboráři ze soukromého sektoru. Celý den nebudou fungovat školy, nemocnice, televize ani rozhlas. Ochromena je letecká doprava. Nejezdí vlaky, autobusy a v Aténách ani městská doprava. Banky a velké podniky soukromého sektoru fungují jen zčásti. Státní nemocnice zachovaly pouze pohotovost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Řecku nelétají letadla, nejezdí vlaky ani autobusy

V Řecku nelétají letadla, nejezdí vlaky ani autobusy | Foto: AFP

Ohlášeno je také několik demonstrací. Už dnes ráno několik stovek radikálních levicových a komunistických aktivistů okupovalo aténskou Akropoli na protest proti úsporným opatřením, která musí přijmout řecká vláda výměnou za zahraniční pomoc ve výši 110 miliard eur.

Řekové se budou muset obejít téměř bez všech mimořádných bonusů. To pro ně znamená citelné snížení platů. Mají také odcházet později do důchodu a platit vyšší daně. Finanční trhy přesto pochybují o schopnosti vlády úsporná opatření prosadit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Andronika Čolasová

Do Řecka zatím nejezděte

České ministerstvo zahraničí doporučuje občanům cesty do Řecka odložit. České aerolinie zrušily noční a dopolední let do Atén. Druhý let plánovaný na desátou večer by měl odstartovat z Prahy normálně.

Řecká stávka postihne i provoz společnosti Travel Service, která ruší let z Atén do Vídně. Českých turistů se ale nedotkne, protože sezóna v řeckých letoviscích začíná až v půlce května.

Protesty jsou mírnější

Včerejší protesty byly podle některých pozorovatelů mírnější než se čekalo. To potvrzuje i spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Andronika Čolasová.

„Společnost si uvědomuje, v jaké situaci se nachází a považuje za nutné ji řešit a vidí, že nejde řešit jinak, než přijmout návrh vlády na razantní opatření,“ řekla Čolasová.

Lidí na demonstracích je podle ní podstatně méně, než kolik bych jich bylo ve stejných podmínkách ještě před několika lety.

„Výzkumy veřejného mínění ukazují, že většina obyvatel ohlášené škrty ve svém celku neodmítá. Chápou, že vláda nemá kam ustoupit,“ dodala Čolasová.

Plán úspor by měl projít

Úsporný plán bude ještě schvalovat řecký parlament. Podle spolupracovnice Českého rozhlasu nejspíš projde.

„Nedá se počítat s podporou levice, což je asi 10 procent politického spektra. Choulostivý je vztah s pravicovou opozicí, která byla předtím u vlády a je jí přičítána vina za současnou situaci. Pravice současná opatření kritizuje, dá se ale předpokládat, že v konečné fázi úspory podpoří,“ myslí si Čolasová.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Patricie Polanská, Ondřej Houska, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme