Britové jdou k volbám, které nemají jasného favorita

Britové dnes rozhodují o tom, kdo povede jejich zemi v následujících letech. Dramatická předvolební kampaň změnila názory mnoha voličů a vyrovnala preference tří hlavních stran. Volby tak mohou po dlouhé době skončit bez jasného vítěze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Downing Street 10 - sídlo britského premiéra  

Downing Street 10 - sídlo britského premiéra   | Foto: AFP

Malé náměstí v jihovýchodním Londýně, to je etnicky i sociálně velmi pestrá oblast. Nedaleko odtud stojí luxusní domy, které si běžně nemůže dovolit ani člověk s velmi slušným platem.

Přehrát

00:00 / 00:00

V předvolebním Londýně natáčel zvláštní zpravodaj ČRo Jan Bumba

Když se vydáte na druhou stranu, dojdete za chvíli k obecním bytovkám, kde žije spousta lidí na sociálních dávkách.

Vzhledem k tomu, jak nesmírně vyrovnané jsou letošní volby v Británii, politici se museli snažit oslovit všechny voliče - bohaté, chudé, staré i mladé. V některých volebních obvodech může rozhodovat doslova každý hlas.

„Labouristé měli šanci deset let a moc toho nedokázali. Takže dáme šanci konzervativcům. My vás zvolíme a když nedokážete to, co očekáváme, tak příště zvolíme někoho jiného,“ říká žena, která se prý pro toryovskou volbu rozhodla už dávno.

„Je to teď hrozně vyrovnané a my to dáme labouristům. Oni teď všichni říkají stejné věci, ale když se podíváte na volební program, tak labouristé jsou pořád ještě stranou pro normální lidi,“ oponuje jistý mladík.

Nick Clegg, Gordon Brown, David Cameron   | Foto: AFP

Úplně jiný pohled ale nabízí asi šedesátiletá paní. Volit nepůjde, protože jí jako handicapované prý nikdo ani nenabídl, aby mohla volit z domova.

„Popravdě, nemám moc co říct ani o jednom z nich. Upřímně řečeno, s touhle zemí to jde z kopce. Pouští sem každého a nestarají se o vlastní lidi. Je mi líto, že to říkám, ale jsem zvyklá mluvit pravdu,“ dodává a ukazuje na nepořádek na ulici a rozbitý chodník.

Lidí, kteří podobně jako ona nevěří tomu, že by politici byli vůbec k něčemu dobří, je docela dost. Většinou nechtějí mluvit na mikrofon, ale používají i dost silná slova.

Karty blízko u těla

Přesto letošní volby nabízejí nebývale zajímavou podívanou. Předvolební průzkumy setrvale signalizují, že žádná strana nebude mít dost poslanců na to, aby mohla vládnout sama. Je to ale jisté? Profesor Patrick Dunleavy z London School of Economics říká, že ne tak úplně.

„Britové si drží karty blízko u těla. Vždycky se v posledních dvou dnech něco stane a výsledek je vždy trochu překvapivý," říká profesor Dunleavy. A ani on nechce odhadovat, jak to celé dopadne.

Volby tedy možná přinesou překvapení, jedno už ale přinesla i předvolební kampaň. Obrovský nárůst popularity strany, která zůstávala tradičně „třetí vzadu" - liberálních demokratů. Hlavně díky televiznímu úspěchu jejich lídra Nicka Clegga.

'Třetí vzadu' ve hře

Pětatřicetiletý Peter sám sebe označuje za člověka s průměrným životním stylem a je dlouholetým voličem liberálních demokratů. Z letošních voleb je zatím nadšený.

„Mohou skončit možná na druhém místě, což je fantastické. Znamená to, že máme v Británii systém tří politických stran, takže něco nového a velice zajímavého,“ říká Peter, který by jen přivítal, kdyby v parlamentu neměla žádná strana jasnou většinu.

No a jak to tedy dopadne? Nepomohly předvolební průzkumy, nepomohl univerzitní profesor. Tak zkusme třeba sázkové kanceláře: pět ku šesti na to, že nikdo nebude mít jasnou většinu, stejný kurz na vítězství konzervativců, 20:1 na vítězství labouristů a 40:1 na vítězství liberálních demokratů.

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme